Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Preocupació a la vall de Tuixent i La Vansa per possibles canvis en el servei de 'la Lletera'

Preocupació a la vall de Tuixent i La Vansa per possibles canvis en el servei de 'la Lletera'

El vehicle, que transporta passatgers i mercaderies, uneix la zona amb la Seu d'Urgell. El Consell Comarcal de l'Alt Urgell i els ajuntaments afectats volen que es trobi una fórmula perquè el vehicle continuï tenint la funció actual
La Lletera de Tuixent (Foto: Serrat Gros)
09/09/2019 11:50

Els veïns de la vall de Tuixent i La Vansa han expressat la seva preocupació a través de les xarxes socials per la possible modificació del servei regular de transport de passatgers i mercaderies que uneix la zona amb la Seu d'Urgell. Es tracta de la coneguda 'Lletera', que de dilluns a dissabte surt de Tuixent a les 8 del matí i torna de la capital de l'Alt Urgell a les 2 del migdia. El vehicle, que antigament portava cada dia la llet que es produïa a la vall, es considera "cabdal" per a la zona.

La inquietud sorgeix del fet que la Direcció General de Transports i Mobilitat no ha renovat a l'operadora el permís mixt de transport de viatgers i mercaderies, una llicència poc habitual. Tanmateix, des del Consell Comarcal de l'Alt Urgell s'ha puntualitzat que la Generalitat ha fet saber que malgrat no poder visar el permís específic "no es desvirtua la validesa de l'autorització específica emesa, que és de transportar viatgers" i "es continua amb aquesta prestació i en cap cas se suprimeix".

El Consell Comarcal i els ajuntaments dels municipis afectats ja han manifestat el seu convenciment que es trobarà una fórmula perquè el vehicle segueixi oferint -ajustant-se a la llei- el servei actual per a passatgers i mercaderies, ja que és un model consensuat, molt utilitzat i necessari per al territori. Des de l'Alt Urgell s’ha demanat una reunió amb la direcció general responsable, per ampliar la informació, aclarir qualsevol dubte i vetllar per la continuïtat de la concessió.

Serveis diversos

El veïnat remarca que la Lletera "no només transporta persones i mercaderies, sinó que té una funció vital i imprescindible, ja que és el cordó umbilical amb els serveis, els productes i les necessitats bàsiques". En aquest sentit, es destaca la tasca de la conductora del vehicle, la Carolina Botella, que "que per a la gent que no disposa de transport privat, o per als que no poden desplaçar-se, és també una persona de confiança per fer gestions, com acompanyar la gent la rehabilitació, anar al banc, fer tràmits administratius, comprar medicaments o fer d'enllaç de paqueteria dels petits negocis locals".

"A l’hivern, quan la neu fa que encara estiguem més aïllats, no ens falla mai", se subratlla. "Les agències de transport de mercaderies no volen venir per a portat un paquet o venir a buscar quatre formatges que cal enviar; per aquestes agències de transport també és imprescindible aquest servei", s'indica en la carta. Tot i que la via té només 40 quilòmetres per trajecte, es tracta d'una carretera de muntanya molt malmesa i requereix una hora de viatge.

Deu nuclis afectats

Els habitants de la vall de Tuixent i La Vansa lamenten que tot i que sempre es parli contínuament del despoblament al Pirineu i Prepirineu, "sembla que cada vegada se'ns menysté més als pocs habitants que hi som, que fem territori, que donem feina, que donem vida cada dia, sigui estiu o sigui hivern". I afegeixen: "Està clar que aquests habitants no sortim a compte". També lamenten que es prengui una decisió des d'un despatx d'una capital - on hi ha de tot-, tenint en compte criteris purament econòmics o administratius. "Potser caldria fer més valoracions a nivell social", es remarca, tot afegint que "tot plegat acabaria també tenint repercussions a nivell econòmic per als pocs que treballem a la zona".

La reducció dels serveis de 'la lletera' afectaria 10 pobles: Tuixent, Josa, Sorribes, el Molí de Fórnols, Montargull, Sant Pere, Padrinàs, Ossera, Cornellana, Fórnols, Sisquer, Adraén, La Barceloneta i Colldarnat, que formen els dos municipis de Josa i Tuixent i de La Vansa i Fórnols. "És un recurs bàsic que implica molts sectors tant socials, com econòmics", s'especifica. "Convidem a qui ha pres aquesta decisió a que vingui a viure una temporada (a l’hivern), sense vehicle, a veure com els va". I se'ls insta a reflexionar: "Penseu-vos-ho bé".