Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Inicien un estudi de la diversitat de sòls del Pirineu i el Prepirineu

Inicien un estudi de la diversitat de sòls del Pirineu i el Prepirineu

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha extret els primers mònòlits al Pallars Jussà. Els propers espais on es treballarà són terrenys boscosos
Mostra de sòls de Santa Engràcia, al Pallars Jussà (ACN/Marta Lluvich)
16/12/2015 17:09

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) està treballant en la creació d'una col·lecció de monòlits de sòls representatius del Pirineu i Prepirineu, amb l'objectiu de divulgar la importància i la diversitat de la terra pirinenca. Els quatre primers monòlits de sòls de Catalunya que s'ha extret són del Pallars Jussà: Santa Engràcia, els Nerets, Conques i Orcau. Es tracta de varietats de sòls majoritàriament de terrenys de vinya i de cereals.

La informació extreta dels monòlits serà de gran importància per la divulgació i l'estudi i per als propietaris dels terrenys per les seves plantacions. L'objectiu és que el 2018 es tinguin un total de 19 monòlits, tots ells del Pirineu i Prepirineu. Xavier Berastegui, Subdirector adjunt de Geologia i Geofísica de l'ICGC, ha explicat que la rica varietat i importància dels sòls del Pirineu i Prepirineu, donen l'oportunitat de realitzar una col·lecció de sòls de gran utilitat per la divulgació i l'estudi. Berastegui ha matisat que un monòlit de sòl és una secció vertical d'un perfil de sòl preservat en la seva condició natural, sense alteracions.

La secció del sòl s'extreu del terreny sense pertorbar les seves condicions i en el laboratori es realitza un tractament per a poder consolidar el sòl i poder-lo manipular. A partir d'ara es treballarà a fer el projecte expositiu per als quatre monòlits que han extret.

La propera campanya es treballarà a extreure cinc monòlits més i s'intentarà que siguin de sòls forestals. D'aquesta manera, amb una visita al Centre de Suport Territorial dels Pirineus de l'ICGC de Tremp, es podrà conèixer i estudiar en una sola sala una gran varietat de sòls. El centre territorial de Tremp es vol convertir en un referent en aquesta temàtica.