Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Inicien una recollida de material relacionat amb Pasqual Ingla

Inicien una recollida de material relacionat amb Pasqual Ingla

L'objectiu dels impulsors és preparar una exposició sobre el sacerdot i sociòleg urgellenc, en el marc del 40è aniversari de la seva mort

Pasqual Ingla, Josep Ribó i Jaume Lavaquiol, a la campanya de les eleccions municipals de 1979 (Arxiu)
Pasqual Ingla, Josep Ribó i Jaume Lavaquiol, a la campanya de les eleccions municipals de 1979 (Arxiu)
20/11/2019 14:10

Un grup de veïns i veïnes de la Seu d'Urgell han fet una crida per dur a terme una recollida de material històric relacionat amb Pasqual Ingla. L'objectiu és preparar una exposició sobre la figura del recordat sacerdot i sociòleg urgellenc Pasqual Ingla, en el marc del 40è aniversari de la seva mort.

Per això, els impulsors han demanat la col·laboració de tothom qui hagués tingut contacte amb Pasqual Ingla o bé que en guardi fotografies o documentació. Les persones interessades a facilitar aquest material es poden adreçar a la botiga Herbes i Coses (Avinguda Pau Claris, 6), des d'on es coordina la preparació de l'homenatge.

Un dels coordinadors de la proposta, l'exalcalde Amadeu Gallart, ha explicat a RàdioSeu que actualment "per a molta gent de la Seu, sobretot la gent jove, Pasqual Ingla és només el nom d'un passeig" i que per això es vol recordar la seva figura i el paper que va jugar en la vida social i cultural de la Seu a la segona meitat del segle XX i durant la transició, al final de la dictatura franquista, fins que va morir l'any 1979. A banda de fotos i documents, també es demana la col·laboració i el testimoni de persones que van conèixer Ingla i en tenen records personals.

Segons ha dit Gallart en una entrevista a RàdioSeu, Pasqual Ingla ha de ser recordat per la ciutat, juntament amb d'altres personatges rellevants de la Seu, perquè "va ser un home que en el seu moment va treballar molt per la Seu i va lluitar per la democràcia i per la qüestió catalana, i ho va fer en uns moments de dictadura franquista en què fer-ho volia dir arriscar la seva vida profundament". Al respecte, Gallart també ha reivindicat la figura de Joan Sansa, coetani d'Ingla. Tots dos donen nom, respectivament, a una gran plaça i a un dels principals passeigs de la Seu, tots dos ubicats a la mateixa zona de la ciutat.

Biografia

Pasqual Ingla i Torra, nascut a la Seu d'Urgell l'any 1930, ja va destacar com a activista social i cultural en la seva etapa com a vicari d’Oliana, quan va negar la comunió a un alt càrrec de les obres del pantà a causa dels maltractaments que patien els treballadors. Va treballar per la formació d’una joventut democràtica i tolerant a través de l’excursionisme i el moviment escolta i també va ser impulsor de l'activitat del Cineclub. En l'àmbit religiós, defensava una visió moderna adaptada a l’esperit conciliar de Joan XXIII i a una societat més justa. Va ser organitzador de l'Agrupament Escolta (CAU), focus de reunions de debat a la dècada de 1960, i va destinar els seus pocs estalvis a la formació d’una cooperativa tèxtil.

En l'àmbit polític, Ingla es va posicionar clarament a favor d'un ajuntament plenament democràtic i va inspirar els Grups de l’Alt Pirineu. Ja a la transició, va col·laborar amb la candidatura municipal 'Redreçament i Progrés', que va obtenir majoria absoluta a les eleccions de la Seu de l'abril de 1979, els primers comicis municipals després de la mort de Franco.

Comissió organitzadora

La comissió organitzadora de l'homenatge a Pasqual Ingla està integrada per Francesc Pallarès, Anna Martí, Emili Vinyals, Santi Mallol, Joan Massa, Carme Mallol, Joan Ganyet, Amadeu Gallart, Jordi Mas Capdevila, Jordi Mas Bentanachs, Josep Maria Molina, Lluís Pallarès, Ramon Farràs, Ferran Relea i Joan Canals.

Mostrar formulari de contacte