Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Inscripcions obertes a la marxa nocturna Rosa del Nord

Inscripcions obertes a la marxa nocturna Rosa del Nord

La cursa s'inspira en el camí que van seguir moltes persones que a mitjan segle XX van passar per l'Alt Urgell i Andorra per fugir de la persecució política. La prova se celebrarà el 19 de novembre, amb sortida a Bellestar i arribada a Sant Julià de Lòria
Perfil de la trail Rosa del Nord
07/11/2016 09:00

Bellestar serà el proper 19 de novembre el punt de sortida de la trail Rosa del Nord, una cursa de muntanya que s'inspira en el recorregut que van seguir moltes persones que fugien pel Pirineu per motius polítics a mitjan segle XX. L'arribada serà a Sant Julià de Lòria. Les inscripcions són obertes al web www.rosadelnord.org.

La ruta segueix un itinerari de muntanya que, des de l'Alt Urgell, entra a Andorra per Mas d’Alins. Aquest recorregut, segons recorden els organitzadors, "va ser transitat per milers de persones perseguides per ideologies totalitàries durant la Guerra Civil espanyola (1936-39) i la Segona Guerra Mundial (1942-1945)". Aquesta situació, apunten, "va imposar el terror sobre un bon nombre de persones que es van veure obligades a fugir de nit, travessant rius i muntanyes, per recuperar la llibertat que els era negada als seus països d’origen", i per poder passar la frontera "anaven normalment amb poca roba, mal calçats, poc menjar, passant fred i cansament extrems". La documentació sobre aquest context història es pot trobar amb més detall al web pallerols-andorra.org.

Dos recorreguts

Per ser fidel amb aquestes experiències d’extrema duresa i persecució, la Rosa del Nord és una marxa nocturna, hivernal i d'autosuficiència; és a dir, sense avituallaments, tot i que sí que hi haurà controls de pas. Tindrà dues modalitats: la Cursa i la Caminada popular nocturna.

La cursa principal i la Caminada tenen un recorregut total de 22 km i  1.600 metres de desnivell positiu.  La cota màxima és de 1.570m; i la mínima, de 780m. També hi ha l'opció de fer la cursa d'11km, amb un desnivell més assequible de 635 metres, una cota màxima de 1.510m i la mínima de 920m. En tots dos casos, la sortida serà des del poble de Bellestar; i la meta, a la plaça de Calonge-Sant Antoni, al costat del pavelló poliesportiu de Sant Julià de Lòria.

La Rosa del Nord es basa en l’eco responsabilitat. Per això, es demanarà als participants no llençar res a terra, utilitzar els contenidors que hi ha a disposició, respectar la flora i la fauna, seguir estrictament el recorregut marcat sense utilitzar dreceres. El marcatge del recorregut, efectuat a peu i visible amb il·luminació elèctrica, es recollirà el mateix dia que finalitzi la prova. La neteja del recorregut es farà just després de l’últim participant.