Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Instal·len una nova cabana de pastor després de l'incendi a Estanilles

Instal·len una nova cabana de pastor després de l'incendi a Estanilles

El refugi provisional s'utilitzarà fins que s'acabi l'agrupament de ramats i l'any vinent se'n farà un de nou. La zona ha patit aquest mes un nou atac de l'ós, que va matar una dotzena d'ovelles tot i la vigilància
Cabana de pastor incendiada a Estanilles (TES)
28/09/2016 18:25

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha coordinat la instal·lació d’un nou refugi de pastor a Estanilles, a la muntanya de Boldís, a Lladorre. La cabana anterior va patir un incendi dissabte passat al vespre. L’actuació ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Unitat Aèria del Cos d’Agents Rurals, que ha fet el trasllat d’un barracó portàtil d’un altre indret de pastura aquest dimecres amb un helicòpter.

El pastor podrà utilitzar aquest refugi fins a mitjans d’octubre, quan s’acaba l’agrupament de ramats ovins, i llavors es treurà. L’any vinent s’espera poder fer-ne una de nova.

L’incendi del refugi es va produir dissabte passat al vespre, presumptament per un mal aïllament del tub de l’estufa en contacte amb la paret de la cabana. Per sort, tant el pastor com el seu gos no van prendre mal, tret d’una petita intoxicació per inhalació de fum. De la construcció, però, no en va quedar res. La caseta sinistrada l’havia promogut l’entitat Acciónatura l’estiu de l’any passat en el marc del programa Piroslife, que divulga la introducció de l’ós bru al Pirineu. El pla el gestiona la Generalitat amb el cofinançament de la Unió Europea.

Precisament l'entorn d'Estanilles va ser escenari, el passat dia 15, d'un nou atac mortal de l'ós contra bestiar viu, concretament contra un agrupament de sis ramats d'ovelles. La presència del pastor i de fins a tres gossos mastins no va impedir que el plantígrad es llancés contra els caps de bestiar i en matés una dotzena. Aquest incident, aquesta vegada en un espai controlat pel projecte Piroslife, ha generat novament malestar entre els ramaders pels problemes per compatibilitzar la seva activitat amb l'increment de la població d'óssos.