Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Intercanvi de peces entre els museus de la Xarxa de les Terres de Lleida i Aran

Intercanvi de peces entre els museus de la Xarxa de les Terres de Lleida i Aran

Aquesta acció conjunta forma part dels actes del Dia Internacional dels Museus i té com a objectiu ser originals a l'hora d'exposar les col·leccions. Quatre espais museístics del Pirineu hi participen
Presentació de les activitats del Dia Internacional dels Museus (Foto: Xarxa de Museus Terres de Lleida i Aran)
15/05/2018 19:30

La gent que visiti aquests dies algun dels onze equipaments de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran podran descobrir una peça aliena a la seva col·lecció permanent. Es tracta d'un objecte pertanyent a un dels espais museístics que l'ha cedit a un altre amb motiu del Dia Internacional dels Museus i dins la campanya 'Museus, hiperconnectem-nos!'. D'aquesta manera, pretenen remarcar el treball en xarxa que fan i ser originals a l'hora d'exposar les col·leccions.

Per exemple, el Musèu dera Val d'Aran mostrarà dos mandíbules i una tíbia d'un dinosaure del Museu de la Conca Dellà, mentre que el Museu de la Noguera exposarà una esquella amb collar i sarró provinent de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu. A més a més, els Museus faran activitats paral·leles, fins a un total de 50, coincidint amb la commemoració i dedicades al tema 'Museus hiperconnectats: nous enfocaments, nous públics'.

La presidenta de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, Carme Bergés, ha explicat que el treball en xarxa és un dels trets que defineixen l'agrupació. "Hem volgut simbolitzar aquesta unió amb un intercanvi de peces que parlen no només de la connexió entre equipaments, sinó de la voluntat de connectar amb nous públics i de presentar el patrimoni des de nous enfocaments", ha argumentat.

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus, el dia 19 se celebrarà també la Nit dels Museus, amb propostes que permetran els visitants descobrir els museus d'una manera diferent. El Museu de Guissona celebrarà un tast de vins d'àmfora amb el sommelier i enòleg Jordi Martínez, el Museu de la Conca Dellà impartirà un taller de cal·ligrafia medieval al voltant de les lletres del Beatus de la Seu d'Urgell o el Museu de Lleida projectarà 'Agramuntophitecus' sobre la façana del Museu acompanyada de música al voltant de la mostra de Guinovart.

Entre els 11 Museus de la Xarxa realitzaran una cinquantena d'activats. El programa complet es pot consultar al web patrimoni.gencat.cat/museusdelleida.

Presentació a la Val d'Aran

En el decurs de la presentació del programa d'activitats, celebrada aquest migdia a l’església de Vilac (la Val d’Aran), la presidenta de la Xarxa, Carme Bergés, ha explicat que els 3 objectius bàsics de l’ens són connectar aquests equipaments culturals amb el territori, en segon lloc “ensenyar el patrimoni que custodiem d’una manera diferent, més atrevida i informal, a fi de captar més públic, bàsicament jove” i per últim potenciar els contactes entre museus “per enfortir-nos com a xarxa”.

L’acte ha estat presidit per Carlos Barrera, síndic del Conselh Generau d'Aran, qui ha incidit en la importància del suport de les institucions en el manteniment i en la promoció dels museus, en la línia de l’actuació que ve desenvolupant la institució aranesa.

Acte simbòlic a l'església de Vilac

Els representants dels museus de la xarxa han aprofitat la presentació del programa d'activitats del DIM per desenvolupar un acte simbòlic al·lusiu al concepte que presideix la celebració d'enguany, la "hiperconnexió" entre museus. En un escenari format per onze columnes de pedra del temple de Vilac on hi figuraven els símbols i els noms dels onze centres i que estaven enllaçats amb cordes, els seus directors i directores han penjat una fotografia de la "peça misteriosa" del seu museu. 

Els museus que formen part de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran són l’Ecomuseu de les Valls d'Àneu (Esterri d'Àneu), el Museu Comarcal de Cervera (Cervera), el Museu Comarcal de l'Urgell (Tàrrega), el Museu d'Isona i la Conca Dellà (Isona), el Museu d'Art Jaume Morera (Lleida), el Museu de la Noguera (Balaguer), el Museu de Lleida (Lleida), el Musèu dera Val d'Aran (Vielha), el Museu Diocesà d'Urgell (la Seu d'Urgell), el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona (Solsona) i el Museu de Guissona (Guissona).

Mostrar formulari de contacte