Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Inversió de 4 milions d'euros a l'Alt Pirineu i l'Aran a través del FEDER

Inversió de 4 milions d'euros a l'Alt Pirineu i l'Aran a través del FEDER

El Govern cofinançarà quatre projectes locals per afavorir l'eficiència energètica i la protecció del patrimoni natural, cultural i turístic. A l'Alt Urgell s'aposta per la creació d'una xarxa de senders a la carta
Presentació del projecte 'Camina Pirineus' (Arxiu 01.03.2017)
31/05/2017 20:30

El Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge cofinançarà amb gairebé 4 milions d'euros quatre projectes impulsats per les administracions locals de les comarques de l'Alt Pirineu i Aran, a través de la convocatòria del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) per al període 2014-2020. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publica aquest dimecres la resolució amb les iniciatives presentades per diferents administracions.

Els projectes estan impulsats per la Diputació de Lleida, el Conselh Generau d’Aran, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i el Consell Comarcal del Pallars Jussà. Arreu de Catalunya.

En concret, les operacions presentades dins de l'eix 4 tenen per finalitat augmentar la participació i distribució i de les energies renovables per a usos tèrmics i la millora i eficiència energètica en l’edificació, així com en les infraestructures i serveis públics. Cal destacar que el projecte Forest4local, amb un cofinançament FEDER d'1.855.641,38 euros, permetrà articular un sistema de gestió forestal dels boscos per a la mobilització de biomassa forestal per a usos tèrmics en edificis i equipaments públics en les comarques amb un elevat pes específic de boscos de propietat de l’administració local de la demarcació de Lleida: l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i la Val d’Aran.

Els projectes adscrits a l’eix 6, per la seva banda, promouen la protecció i el desenvolupament del patrimoni natural i cultural. Al Pirineu destaca una iniciativa del Conselh Generau d’Aran sobre la millora de l’accessibilitat als espais naturals (657.862,41 euros), mentre que el Consell Comarcal de l'Alt Urgell aposta per la creació d'una xarxa de senders a la carta (923.670,05 euros) i el Pallars Jussà vol invertir en la valorització del patrimoni cultural i natural per a la dinamització turística (507.830,75 euros).

Explicació dels projectes:

Consell Comarcal de l’Alt Urgell: “Camina Pirineus: Creació de la xarxa de senders a la carta, l’eina de posicionament ecoturístic de l’Alt Urgell”

La iniciativa inclou la creació d’una xarxa de senders, recursos i serveis ecoturístics de l’Alt Urgell, mitjançant la recuperació i valorització del patrimoni cultural i natural, incorporant la innovació en la promoció i gestió turística. Així, es proposa la creació de l’aplicació “Alt Urgell a la carta”, que situarà el paisatge com un element central en la creació de producte turístic, i implementarà un model de gestió col·laboratiu públic-privat, amb visió comarcal i basat en els vetlladors de territori, per contribuir al creixement sostenible, integrador i intel·ligent, que posicioni la comarca com un referent ecoturístic al Pirineu.

Consell Comarcal del Pallars Jussà: “Valorització del patrimoni cultural i natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà”

La iniciativa proposa nou actuacions distribuïdes per tota la comarca, entre les quals s’inclou la implantació d’un sender natural que revaloritzarà elements patrimonials com ara el pont romànic de Sant Jaume o les antigues adoberies. Aquesta acció es complementa amb la recuperació ambiental del parc del Pinell.

També s’impulsarà la tematització de la xarxa de senders per fer valer els  llocs per on transcorre i, concretament, al municipi de Senterada es preveu senyalitzar un seguit d’itineraris per donar a conèixer el patrimoni megalític d’aquesta part de la comarca. Paral·lelament, i entre altres actuacions, es planteja la remodelació de la proposta expositiva del Museu Paleontològic i dels Dinosaures del Pirineu a Isona, per convertir-lo en el centre neuràlgic del senderisme a la comarca que ja interactua amb equipaments de comarques veïnes.

Conselh Generau d’Aran: “Millora de l’accessibilitat als espais natural” 

El projecte preveu una millora substancial dels accessos a espais naturals d'alt valor ecològic i la promoció i difusió dels recursos turístics als quals es dona accés. Hi participen tots els municipis de l’Aran amb l’objectiu de valoritzar i potenciar el dinamisme de les àrees naturals i culturals de la zona, d’incalculable valor paisatgístic, patrimonial i històric. Es presenten un conjunt d’intervencions que permetran millorar l’accés a diverses àrees naturals especialment protegides amb especial atenció a les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda.

Més de 42 milions arreu de Catalunya

El Departament de Governació cofinançarà amb 42,2 milions d'euros a Catalunya en un total de 36 projectes impulsats per 31 administracions locals, entre les quals les 4 diputacions, el Conselh Generau d’Aran, 12 consells comarcals i 14 ajuntaments.

El fons FEDER és el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. El Programa operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020 té com a objectiu la promoció d’un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l’estratègia Europa 2020 i la seva transposició a Catalunya.