Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Investiguen dos nous atacs de l'ós contra el bestiar a l'Alt Pirineu

Investiguen dos nous atacs de l'ós contra el bestiar a l'Alt Pirineu

Els nous incidents s'han produït en agrupaments de ramats, creats per protegir les ovelles. En el primer, a Tavascan, hi han mort tres exemplars a causa d'una estampida
Restes d'una euga morta per un dels atacs de l'ós Goiat (Conselh Generau d'Aran/arxiu)
11/07/2018 20:35

Tècnics del departament de Territori i Sostenibilitat, de què depèn Medi Ambient, estan investigant dos nous possibles casos més d'atacs d'os a ramats de l'Alt Pirineu i Aran, que han tingut lloc aquest cap de setmana. A més a més, aquests dos nous atacs s'han produït en agrupaments de ramats, creats teòricament per protegir el bestiar.

El primer d'ells va ser la matinada de divendres a dissabte al voltant del tancat electrificat de l'agrupació de ramats que hi ha al Port de Tavascan, al municipi pallarès de Lladorre. A causa de l'estampida van morir per asfíxia tres ovelles, dues de les quals a l'acte i una altra dos dies després. El segon cas va tenir lloc la matinada de diumenge a dilluns a l'agrupament del Port de la Bonaigua. En aquest cas, però, no es va produir cap baixa, segons el recompte del pastor i els ramaders.

Mustafà, el pastor que acompanyava el ramat al Port de Tavascan ha explicat a l'ACN que els fets van tenir lloc cap a dos quarts de dues de la matinada i que les ovelles es van espantar "molt". Diu que va veure com els dos gossos mastins que estaven amb el ramat bordaven fortament i les ovelles fugien corrents cap avall. Tot i que no va arribar a veure l'os, perquè era fosc, assegura que la reacció dels animals, tant dels gossos com de les ovelles, "no és normal" i només s'explica per la presència de l'os. Tècnics de Territori es van desplaçar fins al Port de Tavascan aquest dimarts però no van trobar rastres d'os. Segons fonts del departament de Territori, "sembla ser que s'hi va estar poca estona perquè no hi havia deposicions".

Els ramaders segueixen exigint que es tregui Goiat del Pirineu

Davant d'aquestes noves evidències, els ramaders han reiterat a la direcció general de Medi Ambient la seva exigència que l'ós Goiat sigui retirat de l'Alt Pirineu. A més a més, han demanat que es prenguin mesures per evitar més atacs d'os i la proliferació d'aquests animals. Els pagesos afectats recorden que no és ni molt menys el primer atac que pateixen. De fet, el propietari del ramat atacat a Lladorre, Jordi Laguia, ha assegurat a l'ACN que "cada any" el seu ramat pateix algun atac de l'ós.