Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Ipcena critica que es porti a l'oficina del PN de l'Alt Pirineu un vedell ferit per un ós

Ipcena critica que es porti a l'oficina del PN de l'Alt Pirineu un vedell ferit per un ós

El grup conservacionista creu que "no són maneres" i que els ramaders del Pallars Sobirà s'haurien d'haver limitat a fer-ne una fotografia. L'entitat lleidatana segueix defensant la presència de plantígrads a les comarques de muntanya
Un vedell ferit per un ós, a l'entrada de les oficines del PN Alt Pirineu (Foto: ACN)
28/08/2018 19:35

Actualització. 29.08.18

L'entitat conservacionista Ipcena ha titllat de "vergonyosa" l'acció reivindicativa que aquest dilluns han dut a terme diversos membres de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà, els quals van portar a l'entrada de l'oficina del Parc Natural de l'Alt Pirineu, a Llavorsí, un vedell ferit de gravetat per un atac d'un ós, en el qual van morir tres exemplars bovins entre els quals hi havia la mare del ferit. Els professionals el van deixar a l'edifici perquè se n'ocupessin els Agents Rurals.

El secretari general d'Ipcena, Joan Vázquez, creu que l'acció és "un maltractament segons la llei de protecció dels animals" que, afirma, "estableix que dur a terme actuacions d'aquest tipus pot considerar-se com una falta greu". El líder ecologista lleidatà va més enllà i demana "sancions per als responsables d'aquesta mobilització", per la qual cosa estudia presentar una denúncia.

Vázquez ha criticat que s'hagi transportat el vedell ferit fins a la seu del Parc Natural, pel fet que amb aquesta acció s'ha mostrat públicament el sofriment dels animals atacats pels óssos. Al seu parer, els pagesos s'haurien d'haver limitat a "exhibir-ne una fotografia". El portaveu opina que "els ramaders demostren el poc que es volen als seus animals" i hi afegeix que "no són maneres" i que "han ferit la sensibilitat social a les xarxes". Vàzquez ha reiterat el seu rebuig a la retirada d'óssos del Pirineu i creu que, malgrat aquests atacs, la fauna salvatge és compatible amb la ramaderia, cosa que el sector ramader rebutja totalment.

El grup animalista FAADA presenta una denúncia contra el ramader afectat

A l'anunci de denúncia d'Ipcena s'hi ha sumat aquest dimecres la d'un altre grup conservacionista, la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA), que ha denunciat el ramader afectat pel darrer atac mortal de l'ós. Aquesta entitat, a més a més, també ha denunciat els sindicats agraris AEALL-ASAJA i Unió de Pagesos per haver donat suport a l'acció de protesta. FAADA ha reiterat els arguments presentats prèviament per Ipcena i creu que "els fets podrien ser susceptibles d'un delicte de maltractament per omissió o de diverses infraccions del Decret Legislatiu 2/2008, Llei de protecció dels animals".

L'associació animalista creu que són uns fets "molt greus" i qüestionen fins i tot l'actuació dels Agents Rurals perquè, afirmen, "van denunciar els fets però no van acudir al lloc", de manera que "no van aixecar cap acta per deixar constància de tot el que estava succeint". Per tot plegat, han exigit a aquest cos que investiguin els fets "per saber si es va donar assistència veterinària a l'animal des del 21 d'agost", quan hi va haver l'atac, i també per "requerir la necròpsia de l'animal" perquè no es creuen que fos atacat per un ós.

Atacs continus

A banda del trasllat del vedell ferit fins a aquestes instal·lacions de Llavorsí, segons informa l'ACN, els membres de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà van presentar un escrit per denunciar les conseqüències derivades dels atacs d'ossos que "s'estan produint de forma reiterada" a les zones on desenvolupen la tradicional ramaderia extensiva.

L'animal que van deixar a l'oficina del Parc presentava ferides visibles a les dues potes de davant. Segons els pagesos, havia estat atacat per un ós bru la setmana passada en una muntanya propera al terme municipal d'Esterri d'Àneu. En aquell incident hi van morir tres vedells, entre ells la mare del ferit, que ara s'haurà de sacrificar.