Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Ipcena reclama transparència pel que fa a la mort de dos óssos al Pirineu

Ipcena reclama transparència pel que fa a la mort de dos óssos al Pirineu

El grup conservacionista vol aturar el que qualifica de "persecució" dels plantígrads i que se n'alliberi dos més. L'entitat lleidatana ha recollit 43.500 signatures amb una campanya a través d'internet
L'ós Cachou, quan va ser trobat mort a Les (Foto: CGA)
29/07/2020 17:35

L'entitat Ipcena ha reclamat novament aquest dimecres "màxima transparència" pel que fa a la recent mort del conflictiu ós Cachou, a l'Aran, i d'un altre plantígrad a l'Arieja, unes defuncions que consideren que van ser "no naturals". Les darreres tres setmanes, el grup conservacionista de Lleida ha recollit 43.500 signatures mitjançant una campanya a internet, que han anomenat 'S.O.S Osos del Pirineu'.

Des d'aquesta associació afirmen que l'objectiu de la campanya és "aturar la persecució dels ossos al Pirineu", malgrat que la població ursina segueix creixent a la zona (ja s'ha superat els 50 exemplars), mitjançant les polítiques d'alliberament de les administracions superiors, i malgrat el rebuig que aquesta presència genera entre la població pirinenca, pels constants atacs mortals dels óssos contra el bestiar. Tot i això, Ipcena va més enllà i vol que es "reemplacin" els dos óssos morts per dos altres exemplars mascles.

Paral·lelament, el grup ecologista ha iniciat una campanya de micromecenatge amb la qual volen recaptar 20.000 euros per a un projecte de "sensibilització social de l'os al Pirineu". Tanmateix, detallen que també pretenen fer servir aquests diners per "en cas necessari, cobrir les costes judicials per comparèixer com una de les parts denunciants en la mort de l'os Cachou". De moment, han recollit 1.576 euros.

La Jutgessa de Vielha va ampliar a mitjan juny el secret d'investigació del sumari, que actualment encara segueix en vigor.