Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Isona vol tornar a posar en valor les restes de la ciutat romana d'Aeso i convertir-les en un reclam turístic

Isona vol tornar a posar en valor les restes de la ciutat romana d'Aeso i convertir-les en un reclam turístic

L'Ajuntament treballa en la declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional de tota la localitat
Antiga muralla d'Aeso (Foto: ACN)
07/12/2018 15:05

Ja s'han iniciat els tràmits perquè el poble d'Isona, al Pallars Jussà, sigui declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). L'alcalde de la localitat, Constante Aranda, confia que a principis del 2019 estarà aprovada aquesta catalogació, que ha de servir per preservar el patrimoni del municipi. La distinció tornaria a posar en valor les restes d'Aeso (I aC-V dC), que va ser una petita ciutat romana situada on hi ha actualment el poble pirinenc.

La catalogació de BCIN únicament suposarà, en cas de voler fer obres, haver d'incorporar un informe arqueològic que indiqui què es pot fer i què no. "En cap cas representarà la suspensió de llicències o la seva prohibició", segons ha remarcat l'alcalde d'Isona a l'ACN.

El consistori considera que  les campanyes d'excavació s'han de reactivar, a més de documentar les troballes i que es deixin preparades per poder museïtzar-les. La primera actuació que es faria seria a la vila de Llorís i a la zona de la muralla. Aranda destaca que hi ha restes de molta importància que s'hi van documentar i tornar a tapar, com ara mosaics, habitatges, canalitzacions o enterraments, i que ara serien visitables.

Restes romanes

Les obres del nou accés a Isona van posar al descobert l'any 2009 restes romanes que van obligar a remodelar el traçat. Els treballs a la carretera van descobrir dos espais de restes separats per un camí agrícola. Dins un terreny d'uns 500 metres quadrats es van trobar les restes d'una antiga vila romana. Els arqueòlegs creuen que segurament és una població que va tenir el seu màxim esplendor entre el segle I i el segle II dC, coincidint amb el moment de màxim apogeu de la ciutat romana d'Aeso, el que actualment és Isona. Aquest és un dels punts on es vol intervenir i donar-ne a conèixer les troballes.