Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Ja es pot escoltar el disc 'Ullsclucs', amb arranjaments del músic urgellenc Arnau Obiols

Ja es pot escoltar el disc 'Ullsclucs', amb arranjaments del músic urgellenc Arnau Obiols

La proposta cultural, que culminarà amb un espectacle familiar i escolar, s'emmarca en el Projecte Educatiu de L'Auditori de Barcelona. La iniciativa recupera des d'un punt de vista contemporani vint temes tradicionals catalans
Imatge del disc 'Ullsclucs'
10/02/2021 20:35

El Departament de Cultura i L'Auditori de Barcelona han presentat el nou disc del seu Projecte Educatiu, Ullsclucs, en què el músic urgellenc Arnau Obiols recupera músiques tradicionals des d'un punt de vista contemporani. L'àlbum és la primera part d'una proposta que culminarà amb un espectacle familiar i escolar que es podrà veure a L'Auditori de Barcelona el proper mes de maig i a la Fira Mediterrània de Manresa, coproductora del concert, a l'octubre.

El disc es pot escoltar gratuïtament a la plataforma L'Auditori Digital i ha estat possible gràcies a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A l'àlbum s'inclouen vint temes tradicionals catalans que fa temps que s'han deixat de cantar i que Arnau Obiols ha seleccionat i arranjat a partir del llegat de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, institució històrica de la que se celebrarà el centenari de la seva fundació l'any 2022.

D'altra banda, l'espectacle familiar i escolar Ullsclucs s'estrenarà el proper 11 de maig a la Sala 2 Oriol Martorell de L'Auditori i s'adreçarà a infants que tinguin a partir de 2 anys. Com tots els concerts del Projecte Educatiu, no serà només d'un espectacle, sinó que esdevindrà una proposta didàctica global que, a més de les actuacions en directe a L'Auditori, afegirà formació per a professorat, formació per a famílies i material pedagògic, també disponible a L'Auditori Digital.

Després de la seva estrena a L'Auditori de Barcelona el proper maig, la Fira Mediterrània se sumarà a la producció del concert, que es podrà veure a Manresa durant l d’octubre.

Passejada sonora

Arnau Obiols ha estat l'encarregat de seleccionar la música, fer-ne els arranjaments i també dur a terme la direcció musical a partir del llegat de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, institució que es va dedicar a recopilar la música tradicional del territori entre l'inici del anys 20 del segle passat i la Guerra Civil Espanyola. Les il·lustracions d'Ullsclucs han estat realitzades per l'artista Inge Nouws.

El repertori es planteja com una passejada. Es convida l’oient a tancar els ulls i escoltar els sons i sorolls del seu voltant, sons que generen músiques, que són les que formen aquest repertori. En aquest sentit, als àudios hi ha un munt de gravacions de camp, com passes al bosc, fulles, ocells, sons del mar o sons de ramats pasturant.

Per tal d'apropar el llenguatge d'aquesta música al públic actual, tant els arranjaments com la instrumentació barregen l'element tradicional amb efectes tan contemporanis com els sintetitzadors.