Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / JARC reclama un major control de les importacions de garrins per aturar la pesta porcina

JARC reclama un major control de les importacions de garrins per aturar la pesta porcina

El sindicat agrari veu "insuficients" les 33 inspeccions fetes als punts fronterers del Pirineu a bestiar de la resta de la UE. També demanen més coordinació per frenar l'augment de població del porc fer
JARC
22/09/2020 17:16

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha traslladat al Departament d'Agricultura la necessitat que totes les administracions i agents del sector (productors i escorxadors) treballin conjuntament per "generar un pressupost per reforçar i millorar les mesures de control i prevenció de la Pesta Porcina Africana" (PPA), especialment després que s'hagin detectat casos d'infecció en senglars a Alemanya. L'organització agrària exigeix a Agricultura que intensifiqui els controls de benestar animal a les fronteres i reclama inspeccionar tots els camions de transport de garrins procedents de la resta de la UE que entren a Catalunya. Paral·lelament, demanen actuacions per evitar la proliferació de senglars.

JARC ha instat la consellera Teresa Jordà a pressionar el Ministeri d'Agricultura perquè es faci una gestió de la PPA per regions; és a dir, que si es detectat un positiu en una zona concreta es pugui seguir comercialitzant productes i animals a la resta de l'Estat, a les zones lliures de la malaltia.

Durant el 2019 es van comptabilitzar 1.449 entrades a Catalunya de porcs procedents de la UE, i fins al setembre d'aquest any ja se n'han efectuat 1.242. JARC preveu que aquest xifra seguirà augmentant "a causa del possible descens del de garrí alemany, que oferirà un preu més atractiu que d'altres països i que previsiblement s'enviaran a Espanya per engreixar i comercialitzar amb països tercers".

Controls al Pirineu

L'organització agrària considera "totalment necessari" reforçar els controls de benestar animal, que s'efectuen a prop de la frontera amb França i, per tant, bàsicament al Pirineu. Els coordinen Mossos, Agents Rurals i veterinaris. El cap sectorial del Porcí de JARC, Jaume Bernis, considera "insuficients" els 33 controls que s'han fet durant la temporada per observar l'estat dels animals i detectar possibles casos de PPA, tenint en compte la presència d'aquesta malaltia en diversos països de la Unió Europea. Per Bernis, "caldria inspeccionar la totalitat de les entrades de garrins a l'Estat".

Alhora, JARC reclama controlar els transports setmanals procedents de la UE d'altres espècies, com per exemple de boví, perquè asseguren que "sovint s'utilitzen indistintament per a l'espècie porcina, i procedeixen d’altres zones positives en PPA, com ara Romania o Polònia". D'altra banda, l'entitat demana una "millora substancial" en els centres de neteja dels transports als escorxadors ja que "no estan prou equipats per assolir el repte actual". JARC proposa incorporar equips i personal de neteja professional per poder millorar la desinfecció que s'efectua als camions.

Més control del porc fer

Finalment, l'organització agrària demana intensificar el control de les poblacions de porc fer com una eina "essencial" per lluitar contra la PPA. JARC proposa més col·laboració entre Agents Rurals, administracions locals i caçadors "per poder localitzar els corredors naturals de les possibles entrades dels senglars". Segons Bernis, "caldria que l'Administració dugués a terme un seguiment exhaustiu de les caceres excepcionals que es fan al territori durant l'estiu, per poder comptabilitzar els animals abatuts i fer control del seu estat sanitari".