Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Jaume Bartumeu es referma en l'aparició del subsidi d'atur en les negociacions d'Andorra amb la UE

Jaume Bartumeu es referma en l'aparició del subsidi d'atur en les negociacions d'Andorra amb la UE

El president d'SDP creu que els governs espanyol i andorrà menteixen quan afirmen que la qüestió no està sobre la taula. El canvi comportaria que el Principat hagués d'assumir l'ajut als treballadors retornats, tant residents com fronterers
Víctor Naudi i Jaume Bartumeu (SDP)
03/10/2018 10:35

El president del Socialdemocràcia i Progrés d'Andorra, Jaume Bartumeu, s'ha refermat aquest dimarts en la seva afirmació que el Govern espanyol està pressionant l'andorrà perquè aquest assumeixi el subsidi d'atur dels treballadors estrangers retornats al seu país d'origen, tant residents com fronterers. 

Malgrat que tots dos governs han negat que aquesta qüestió estigui sobre la taula, Bartomeu ha anat més enllà i assegura que l'executiu andorrà "no pot continuar amagant la veritat" perquè "ho sap, i ho sap també, la CASS". L'excap de govern s'ha mostrat contundent i ha assegurat que confirma i manté "totes i cadascuna de les consideracions" que va expressar dimarts passat". Així, va detallar que l’acord marc va acompanyat d’un conjunt d’annexos, un dels quals fa una llista del cabal comunitari que Andorra haurà d’assumir en l’àmbit de la coordinació dels sistemes de seguretat social.

El nucli dur d’aquest text es basa en dos reglaments (el 883/2004 i el 987/2009) que "fan referència explícita a les prestacions de desocupació" i que no afecten només els països membres, sinó també els de l’Espai Econòmic Europeu i Suïssa. Bartumeu va asseverar que "la UE vol que en un futur gens allunyat les prestacions per desocupació siguin abonades pel país on s’ha dut a terme el treball". De moment, hi afegeix, ja s’ha previst un canvi en la regulació de les indemnitzacions dels treballadors fronterers, perquè vagin a càrrec del país on han treballat.

Bartumeu va estar acompanyat del conseller general, Víctor Naudi, que va desvelar que aquest dimarts mateix la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, els va admetre l’existència de l’annex. Tot i això, Ubach va negar que per ara s’hagin posat exigències. Naudi creu, però, que si en les darreres reunions amb la UE "es va exposar la situació andorrana en l’àmbit de la seguretat social, vol dir que ja hi ha un problema sobre la taula". Preguntat per El Periòdic pel fet que el ministre Gilbert Saboya va negar que la qüestió estigués sobre la taula, Naudi assegura que "si va dir això, va mentir; això està sobre la taula i hi era al mes de juliol". A més, va insistir que Espanya ha demanat a Brussel·les que el conveni bilateral de seguretat social s’ha de substituir per un règim europeu.

A més a més, Bartumeu es mostra pessimista sobre el marge de negociació d'Andorra perquè, afirma, "l’evolució europea va cap aquí". I hi afegeix que "es converteix en missió impossible si es nega l’evidència i es falseja la realitat".

Bartumeu qüestiona les "maneres de polític" d'Àngel Ros

El nou ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, va negar aquesta setmana passada que aquesta qüestió estigui sobre la taula de les negociacions amb Andorra. Sobre aquesta reacció, Jaume Bartumeu ha dit que al Principat no estan acostumats "a que un ambaixador mantingui maneres de polític en la seva missió diplomàtica", en referència al fet que és la primera vegada que aquest càrrec a Andorra no l'ocupa un diplomàtic de carrera.

Bartumeu, en tot cas, va atribuir "el malentès" amb Ros al fet que SDP ja té "un coneixement i un històric del dossier" que "potser la resta de formacions o altres institucions no tenen". Finalment, va recordar que ja va explicar la setmana passada que dies abans de trobar-se amb Ros també va mantenir una reunió amb un parlamentari europeu francès amb qui justament va tractar aquesta qüestió.