Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Joan Obiols presenta a la Seu el novè volum de 'Viatge universal pel Pirineu', dedicat a l'Aran

Joan Obiols presenta a la Seu el novè volum de 'Viatge universal pel Pirineu', dedicat a l'Aran

El llibre també parla dels territoris occitans de l'Alt Comenge, l'Alt Coserans i el Sabartès. L'acte és aquest dijous al vespre (19.30 h) a la Terrassera del Ràfting Parc
Joan Obiols
29/07/2020 16:15

Joan Obiols acaba de publicar el novè volum de la seva col·lecció 'Viatge universal pel Pirineu', dedicat en aquesta ocasió a les valls d'Aran, l'Alt Comenge, l'Alt Coserans i el Sabartès (en occità, Savartés). La presentació d'aquest nou llibre es farà aquest dijous a 2/4 de 8 del vespre a la Terrasseta del Ràfting Parc de la Seu d'Urgell, al recinte del Parc Olímpic del Segre.

El nou lliurament d'aquesta sèrie dedicada íntegrament als Pirineus centra la seva primera part en la Val d'Aran, un territori que a la portada Joan Obiols resumeix com "una petita república als mapes de la UNESCO i de la National Geographic Society". L'autor en destaca la identitat pròpia de l'Aran, la seva estructura institucional i el fet que mantenen els vincles amb les valls occitanes més properes però, en canvi, tenen "poca relació amb la resta del Pirineu, perquè quan surten de la vall tendeixen més a anar a la costa, mentre que en canvi a les altres valls sí que hi ha interès a saber què passa a les valls del costat".

L'obra, però, també s'endinsa en d'altres valls properes, també de parla occitana i situades a tocar del Pirineu català i d'Andorra, com són les dels territoris històrics de Sabartès i de Coserans (que formen part del departament de l'Arieja) i el de Comenge, que actualment està dividit entre els departaments de l'Arieja, l'Alta Garona i els Alts Pirineus. Unes comarques de les quals Obiols en destaca que conformen "una ruta paral·lela a la cresta del Pirineu" i "una zona molt atractiva però molt desconeguda des d'aquí, malgrat que és molt a prop". En part, a causa de les males comunicacions existents entre aquella zona i Catalunya. L'escriptor urgellenc també n'esmenta precisament la sensació de manca de perspectiva que el viatger hi té en tot moment, "perquè la vegetació és molt frondosa", però que, en contrast amb això, ofereix panoràmiques "sensacionals" als caps dels ports.

Últims volums

'Viatge universal pel Pirineu', una col·lecció en la qual Joan Obiols hi ha condensat tot el seu coneixement de la serralada pirinenca i dels seus habitants, és a punt de completar l'edició de tots els volums previstos, que coordinen les editorials Salòria i Andorra. El desè volum és el que Obiols dedica a l'Alt Urgell. I finalment, l'onzè i últim parlarà íntegrament de la ciutat de la Seu d'Urgell.