Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Joan Obiols publica el quart volum de 'Viatge universal pel Pirineu'

Joan Obiols publica el quart volum de 'Viatge universal pel Pirineu'

El nou llibre està dedicat a les valls altes del Ripollès, el Berguedà, el Solsonès i la Noguera. A la presentació, dilluns vinent dia 5 a la Biblioteca Sant Agustí, també hi intervindran mossèn Xavier Parés, Gemma Escribà, Joan Graell i Jaume Caelles
Presentació del quart volum de 'Viatge universal pel Pirineu', de Joan Obiols
01/02/2018 14:10

Joan Obiols ja té a punt un nou volum de la seva col·lecció Viatge universal pel Pirineu. En aquest nou llibre, l'escriptor urgellenc hi condensa els seus coneixeiments i reflexions sobre les valls altes de les comarques del Ripollès, el Berguedà, el Solsonès i la Noguera.

La presentació tindrà lloc aquest dilluns vinent, dia 5, a 2/4 de 8 del vespre a la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d'Urgell. L'autor estarà acompanyat de quatre veïns de la Seu, cadascun vinculat a algun d'aquests territoris: mossèn Xavier Parés, nascut a Ribes de Freser; Gemma Escribà, que havia estat mestra a l'institut de Bagà; Joan Graell, nascut a Cambrils de la Muntanya; i Jaume Caelles, nascut a la Clua, a tocar de la Noguera.

En cadascun dels volums, Joan Obiols ofereix una visió personal i contemporània de la muntanya, a través de personatges únics i irrepetibles. Aquest nou llibre es divideix en quatre parts i compta amb dos títols: el primer L'Alt Ripollès i l'Alt Berguedà. De terra baixa al rescat de les cent donzelles, i el segon, L'Alt Solsonès i l'Alta Noguera. Dels piteus a un dels millors cels d'Europa.

En una entrevista a RàdioSeu, Obiols ha descrit aquests textos com una part de la col·lecció que, geogràficament, "neix a la collada de Toses, va baixant pel Prepirineu i arriba fins al pantà de Canelles". L'escriptor i divulgador pirinenc ha traçat una línia comuna entre les diverses valls que marquen l'entrada al Pirineu català, entre les quals hi ha les valls de Ribes, de Lillet i de Lord. Al costat de persones arrelades a aquesta zona o bé que s'hi han instal·lat a viure, també descriu els paisatges, museus o equipaments singulars de la zona. Obiols es fixa especialment en reflexions interessants, "tant les bones com les dolentes", que han fet persones que ha conegut al llarg d'aquestes dècades a les diferents comarques.

Joan Obiols conclou que, tot i tenir el nexe comú de ser al Prepirineu, hi ha dues zones diferenciades. De l'Alt Ripollès i l'Alt Berguedà, en destaca que actualment és una zona eminentment turística, amb molt moviment i que manté la riquesa cultural i la població. En canvi, pel que fa a la Vall de Lord i l'Alta Noguera, apunta que, tret de Sant Llorenç de Morunys, els nuclis més petits pateixen problemes per mantenir la població malgrat tenir també un ric patrimoni. De fet, l'autor urgellenc conclou que "tot el Pirineu en general té avui un problema demogràfic", causat en part per les polítiques que s'hi han dut a terme, i que cal trobar-hi solucions de manera immediata.

Dels espais visitats, en destaca com a singular el Mont Nou, un indret de Cambrils de la Muntanya amb cases i masies aïllades; i la vall de Rialb pel seu valor humà, per vincles familiars i perquè, assegura, "és el territori més ben senyalitzat que he trobat al Pirineu".

Viatge universal pel Pirineu és coeditat per Salòria i Editorial Andorra i preveu la publicació d'un total de deu volums en un període de cinc anys. El primer va estar dedicat al Principat d'Andorra; i els dos següents, a l'Alta i la Baixa Cerdanya. El proper està previst que es publiqui per Sant Jordi i estarà dedicat al Pallars Jussà.