Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Joan Santacana defensa que les pensions són més viables en una República Catalana

Joan Santacana defensa que les pensions són més viables en una República Catalana

En un acte a Oliana, el director territorial de Treball ha recordat que Catalunya té més percentatge de població activa i pot garantir el sistema millor que Espanya. Aquest dimecres, al Centre Cívic de la Seu, Jordi Cortada parlarà del sistema sanitari
Joan Santacana, a Oliana
18/07/2017 18:05

El Director dels Serveis Territorials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a Lleida, Joan Santacana, ha defensat a l'Alt Urgell que les pensions de jubilació "estan garantides a la nova República Catalana". Santacana va oferir aquest cap de setmana una xerrada a Oliana, organitzada per ERC de l'Alt Pirineu, en la qual va exposar que la manera de garantir-les és "esdevenint una zona econòmicament forta, amb una economia dinàmica, amb empreses que generin llocs de treball i una societat ben empleada", cosa que "ha de permetre un bon sistema de pensions pel sistema de repartiment".

En aquest sentit, el delegat territorial va recordar que “Catalunya és un àmbit econòmicament fort, i generador d’economia" i que, per tant, "l’actual sistema de pensions per repartiment en una futura Catalunya independent és plenament viable, a diferència de l’Estat espanyol", on adverteix que "sí que seria possible una fallida de la seguretat social”.

Joan Santacana va explicat com es garanteixen les pensions però també quina és la forma de recaptació i pagament de la seguretat social, quins mecanismes hi ha per al seu pagament, i quins són els condicionants. Així, va detallar que a Espanya actualment hi ha un 20,42% de pensionistes, enfront del 22.59% de Catalunya, però que en canvi "Espanya té només un 39,09% de la població que cotitza, i en canvi a Catalunya s’arriba fins al 43,87%". Per això, explica, les pensions estan més assegurades a Catalunya perquè té més població activa per mantenir els jubilats, enfront d'un Estat espanyol que té menys percentatge de treballadors actius i, per tant, menys mitjana de cotitzacions.

Amb tot plegat, el director de Treball va voler "esvair pors i rumors pel que fa al cobrament de la pensió corresponent als anys cotitzats a la seguretat social espanyola". Santacana subratlla que en el futur "les pensions no aniran a càrrec de l’Estat Espanyol, sinó de la República Catalana, que com es demostra té més garantida la seva possibilitat de pagament”.

Debat sobre la sanitat

ERC continua aquesta setmana amb la campanya 'República Catalana Sí'. Aquest dimecres mateix, dia 19, organitzen a la Seu d'Urgell una xerrada informativa sota el títol 'Millorarà la sanitat a la Nova República', a càrrec del gerent de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, Jordi Cortada. L'acte, que també inclourà un debat amb els assistents sobre el model sanitari, serà a les 8 del vespre al Centre Cívic El Paseig.