Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Jornada tècnica per debatre l’expansió i les mesures de control del seneci del cap

Jornada tècnica per debatre l’expansió i les mesures de control del seneci del cap

Les ponències tindran lloc el 16 de setembre al CETAP de la Seu d’Urgell. També està prevista una visita a camp per identificar la planta i conèixer els factors que n’afavoreixen la proliferació
Seneci del cap (Foto: CCAU)
12/09/2016 18:40

La Seu d’Urgell acollirà aquest divendres, 16 de setembre, una jornada tècnica per analitzar l’expansió del seneci del cap i debatre’n les mesures de control. Els actes tindran lloc al Centre Empresarial i Tecnològic de l’Alt Pirineu (CETAP) al llarg del matí i es clouran amb una visita a camp per identificar la planta i conèixer els factors que n’afavoreixen l’expansió.

El seneci del cap és una planta invasora que va ser introduïda a Europa des de Sud-Àfrica i que va entrar al Pirineu per la Cerdanya l’any 1986 fins a acabar instal·lant-se per tot l’Alt Urgell i Andorra, a més de detectar-se’n un important increment, els últims anys, al Pallars Sobirà. És una espècie que inicialment creix a les vores dels camins i de carreteres, en tarteres o en altres zones on el sòl ha estat remogut. Es tracta d’una planta tòxica que es reprodueix amb facilitat, ja que el bestiar la rebutja i, per tant, no té depredadors que n’aturin el creixement.

La jornada començarà a les 10 del matí amb l’acte de presentació per part del vicepresident de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Francesc Viaplana, i del director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga.

Ponències territorials

L'acte comptarà amb tres ponències, la primera de les quals anirà a càrrec del biòleg Pere Aymerich, que explicarà les característiques del seneci del cap i el control preventiu que se’n pot fer i exposarà la situació a l’Alt Urgell. En una altra de les xerrades es parlarà del cas del seneci del cap a Andorra, la seva evolució, les accions que s’han emprès i els primers resultats obtinguts. En faran l’exposició la cap de la unitat de Paisatge, Biodiversitat i Avaluació ambiental del Govern d’Andorra, Anna Moles, i el cap de la unitat de Medi Biòtic del CENMA, de l’Institut d’Estudis Andorrans.

Sobre l’evolució de la planta i de les actuacions de control realitzades al Pallars Sobirà en parlarà Juan Fernández Gil, biòleg i tècnic de la direcció general de Forest de Forestal Catalana. La visita a camp la conduirà el biòleg Pere Aymerich.

La Jornada és organitzada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, i compta amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, el Govern d’Andorra i l’Institut d’Estudis Andorrans. La jornada és gratuïta, però per participar-hi cal inscriure's prèviament al Parc Natural de l’Alt Pirineu, a través del telèfon 973 62 23 35 o de l’adreça de correu electrònic .