Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / José Luis Ábalos preveu un nou termini de 10 mesos per al GPS a l'Aeroport Andorra-la Seu

José Luis Ábalos preveu un nou termini de 10 mesos per al GPS a l'Aeroport Andorra-la Seu

El ministre en funcions de Foment addueix que l'orografia de la pista fa que calgui reforçar les proves i prioritzar la seguretat. La cloenda de la 30a Trobada Empresarial l'ha presidit Xavier Espot, que ha defensat la potenciació d'una regió econòmica a l'entorn d'Andorra
07/06/2019 22:40

El ministre en funcions de Foment del Govern espanyol, José Luis Ábalos, preveu un nou termini de 10 mesos perquè l'Aeroport Andorra-la Seu disposi del reivindicat sistema d'aproximació amb GPS, que hauria de garantir l'aterratge de vols comercials en cas de mal temps. Ábalos hi ha afegit que passat aquest temps (a l'abril de 2020) "hi haurà la possibilitat de dir alguna cosa", i ha justificat aquest nou retard perquè la pista urgellenca té una orografia complexa que dificulta poder donar l'homologació. A més a més, ha matisat que el fet que es facin les proves "no significa que totes se superin feliçment".

El representant estatal ha intervingut a la cloenda de la 30a Trobada Empresarial al Pirineu, aquest divendres al vespre a la Sala de Sant Domènec de la Seu d'Urgell. José Luis Ábalos creu que en casos com el del l'aeroport de la Seu cal prioritzar la seguretat aèria i ha reconegut que "els tràmits són feixucs", però subratlla que s'ha d'assegurar al màxim possible que s'evita el risc d'accidents i que "si cal, s'hi dedicarà dos mesos, tres mesos o el que faci falta".

Tot i això, el ministre ha negat que hi hagi "un problema de voluntat política", cosa que ha expressat en diverses ocasions l'alcalde en funcions de la Seu, Albert Batalla, tenint en compte que ara fa més d'un any l'Agència Estatal de Seguretat Aèria va assegurar a la Generalitat que l'autorització arribaria entre final de 2018 i començament de 2019. Superat aquest termini, el febrer passat, la delegada de l'Estat a Catalunya, Teresa Cunillera, va prometre que l'homologació ja seria un fet aquesta primavera. I quan es va arribar a la primavera, l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros, va canviar novament la previsió i la va situar a la tardor vinent. Ara, Ábalos ja no garanteix que estigui a punt, almenys, fins ben entrat el 2020, malgrat que ha assegurat que es manté una "bona col·laboració" en aquest tema amb la Generalitat i també amb Suïssa, on ja és habitual aquest sistema GPS que, en canvi, a l'Estat espanyol encara no està implantat en cap aeroport.

En un àmbit més general, el ministre en funcions ha defensat la necessitat d'"anar en la direcció del progrés tecnològic, sense perdre el temps en laberints que no van enlloc". Sobre les previsions actuals, ha destacat les dades del Banc d'Espanya que contemplen un creixement del 2,4% per enguany i el fet que "Espanya ja es pot finançar avantatjosament" després que la UE ha retirat la supervisió del deute. En aquest sentit, creu que "als darrers processos electorals, els ciutadans han validat aquest esforç".

Des del Govern espanyol creuen que "cal seguir afiançant el creixement i la vertebració territorial i no perdre el tren del futur per discussions entre uns i altres a l'andana". El representant de l'executiu ha dit que "economia digital, 5G i robotització són reptes que Espanya està en condicions d'afrontar i fins i tot liderar". I ha posat d'exemple la concessió a Barcelona del superordinador MareNostrum5. També es proposa "seguir potenciant la col·laboració publicoprivada, l'aposta pel vehicle autònom, una energia més barata i menys contaminant i una mobilitat més polivalent, sense oblidar el compromís amb les infraestructures vitals com el corredor mediterrani".

Relació amb Catalunya

Pel que fa al tracte que l'Estat espanyol dóna a Catalunya, entre d'altres coses, el també secretari d'organització del PSOE n'ha dit que "sempre ha estat un motor econòmic, però si ha recuperat el creixement ha estat per la força del teixit empresarial i malgrat la gestió política", alhora que ha asseverat que "el procés no ha beneficiat l'economia", si bé ha matisat que "tots els governs", tant el català com l'espanyol, "ens hem de preguntar si hi hem contribuït o si hem estat un problema". En aquest sentit, ha reconegut un nivell d'execució baix d'infraestructures a Catalunya, tot i que creu que pel que fa al Corredor Mediterrani s'estan complint els terminis marcats per al 2021.

Sobre la manca d'acords amb Catalunya, i a preguntes dels empresaris, el polític valencià s'ha mostrat escèptic amb la possibilitat que el Govern espanyol faci algun gest respecte dels presos polítics catalans, perquè "no comparteix" que siguin presos polítics i ho veu com "una expressió forçada". Sobre el judici contra l'1-O, opina que "una democràcia que resol els seus conflictes ha de superar aquestes situacions" i "tornar a la normalitat". També ha dit que contempla el projecte del PSOE per a Catalunya "com a part d'un projecte global per a Espanya", que assegura que vol que sigui "federal" i creu que actualment "cal definir l'agenda d'Espanya a Catalunya en tots els àmbits" i que "cal prioritzar allò que ens fa més forts i no allò que ens separa".

A la cloenda també hi ha assistit el conseller de Territori de la Generalitat, Damià Calvet, que prèviament ha expressat el desig de parlar amb el ministre sobre qüestions pendents com ara el fet que no hi hagi cap via desdoblada d'accés al Pirineu català, i que algunes d'elles encara tinguin un traçat molt sinuós, en referència a carreteres com ara l'N-230 i l'N-260. Calvet considera aquesta millora necessària perquè el fet de no tenir un accés més àgil resta visitants al Pirineu català i suposa un greuge respecte d'altres destins de muntanya amb millors accessos, com poden ser els Pirineus aragonès i occità. També ha reivindicat que l'aeroport de la Seu "pugui tenir els instruments necessaris per operar a ple rendiment" perquè "és una infraestructura estratègica per a projectar les comarques de Lleida i del Pirineu".

Treball conjunt d'Andorra amb els territoris veïns

La cloenda ha estat presidida pel nou cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, que ha defensat el "marc d'obertura" d'Andorra i la voluntat de treballar conjuntament amb els territoris veïns, tot recordant que la suma d'Andorra, l'Alt Pirineu, el Prepirineu català i l'Arieja (un àmbit que abasta des de Foix fins a Berga) representa una àrea de 250.000 habitants, cosa que ja suposa "un pes relatiu més important" per fer-ne valer el potencial respecte d'altres àrees urbanes properes. A això hi afegeix el fet que Andorra rep uns 8 milions de visitants anuals, i que hi ha un constant intercanvi entre territoris veïns tant en l'àmbit laboral com en el comercial o d'infraestructures. 

Espot també ha exposat la diversificació de l'economia andorrana, "motor i eix vertebrador" d'aquesta part del Pirineu, des dels sectors més coneguts com ara el turisme, l'esquí, el comerç i la banca fins als més innovadors com són les noves tecnologies, el comerç electrònic i les energies netes. Tot plegat, en un context d'obertura econòmica d'Andorra cap a Europa. Al respecte, Espot creu que "Andorra ha aconseguit créixer al llarg dels darrers 70 anys en la mesura que ha sabut obrir-se als nous reptes".

El president de la Trobada Empresarial, Vicenç Voltes, ha fet balanç d'aquesta 30a edició i s'ha felicitat de l'anunci fet al matí per Quim Torra, que des de la Seu ha confirmat que Barcelona comptarà amb el principal superordinador d'Europa. També ha destacat l'actual optimisme de les empreses, atès que el 80% preveuen créixer i crear llocs de treball. Pel que fa als temes centrals d'enguany, Voltes creu que les empreses s'han de seguir esforçant per millorar la competitivitat i que per aconseguir-ho, cal també que les infraestructures millorin. Per això, ha demanat novament al Govern espanyol que la demarcació de Lleida estigui ben connectada amb el Corredor Mediterrani i que es millori les comunicacions amb França.

  • José Luis Ábalos, a la cloenda de la Trobada Empresarial 2019
  • Intervenció de Xavier Espot a la cloenda de la Trobada Empresarial 2019