Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Kilian Jornet, a punt per afrontar el repte de l'Everest

Kilian Jornet, a punt per afrontar el repte de l'Everest

L'esportista cerdà marxarà la setmana vinent a l'Himàlaia per a l'últim projecte de Summits of my Life. Es planteja l'expedició com "un gran aprenentatge" per saber com respon el seu cos per damunt dels 8.000 metres
29/07/2016 10:25

Kilian Jornet ja és a punt per viatjar a l'Himàlaia i afrontar l'últim repte del projecte Summits of my Life, probablement el més exigent: pujar i baixar el sostre del món, l'Everest, en el mínim temps possible. L'ascens al gegant de l'Himàlaia es durà a terme durant els mesos d'agost i setembre, i novament l'esportista cerdà l'afrontarà "d'una manera particular, optant per ascendir d'una manera purista i minimalista". L'expedició partirà d'Europa el proper 7 d'agost i estarà a la zona unes vuit setmanes esperant el moment propici per a l'ascensió.
 
Jornet es planteja aquest repte com "un gran aprenentatge, per veure com reaccionarà el cos en alçada i per aplicar aquesta manera d'enfrontar-nos a la muntanya amb l'estil que fem servir en els Alps". Per això, ja es mostra "impacient per començar". La intenció inicial és fer l'ascens a l'Everest "d'una sola tirada, sense parades en camps d'alçada", a diferència de l'alpinisme clàssic, si bé reconeix que en aquest cas cal una aclimatació diferent.

Per això, les setmanes abans de marxar cap a l'Himàlaia, Kilian Jornet i la resta de l'equip han estat entrenant en alçada als Alps. L'experimentat alpinista Jordi Tosas, que l'acompanyarà en l'expedició, afirma que "és una nova manera d'aclimatar-se", per tal que quan arribi al camp base de l'Everest necessiti pocs dies per poder encarar el repte. De la seva part, Jornet hi afegeix que això els ha de permetre "estar més forts el dia d'encarar l'ascens" ja que "si passes molts dies a la muntanya aclimatant, et pot debilitar".  

La ruta
 
Per a aquest projecte s'ha triat una ruta poc practicada de la cara nord. Com en reptes anteriors de Summits of My Life, l'atleta pirinenc començarà des de l'últim lloc habitat, i des d'allí l'objectiu serà fer cim i tornar al punt de partida. La sortida serà des del monestir de Rongbuk, al Tibet. Des d'allà, Jornet haurà de recórrer uns 30km abans d'arribar al camp base avançat de la cara nord -Zombie Camp, a 6.500m d'alçada- i, d'allí, encarar l'ascensió fins al cim, a 8.848m.

Segons les condicions, l'equip es plantejarà la ruta d'ascens, en la qual el corredor Norton o Horbein són dues de les opcions possibles. Aquesta serà la primera vegada que Kilian Jornet escala per sobre dels 8.000m. Per això, la principal incògnita és "veure com reacciona el cos en alçada". A més a més, durà a terme el repte sense oxigen, sense cordes fixes i amb material lleuger. Tot això per assegurar-se, tal com explica, "poder moure's amb més rapidesa", malgrat que "també comporta un risc més gran". L'equip tampoc es vol plantejar un objectiu de temps rècord per a l'ascens. De fet, no es té constància que cap expedició hagi intentat aquest repte en el passat.

Posar-se a prova
 
L'expedició que viatjarà fins l'Everest estarà formada per Jordi Tosas, alpinista i gran coneixedor de la zona, a més dels càmeres i guies de muntanya Sébastien Montaz-Rosset i Vivian Bruchez. El dia que facin l'atac, preveuen "que no hi haurà ningú més a l'Everest" perquè "és una època en la qual no hi ha ningú, les cordes fixes a causa del monsó estaran tapades per la neu i l'Everest només concedeix un ball", recorda Tosas.
 
Kilian Jornet és conscient, però, que hi ha la possibilitat que el repte no es pugui completar, ja que hi ha condicionants com la meteorologia o les condicions de la muntanya. Per això, matisa que si no fa cim "no serà en cap cas un fracàs; al contrari, és un aprenentatge", perquè "finalment, la muntanya és la que mana i cal ser humils davant seu".

Prèviament, dins de Summits of My Life, Jornet ha batut els rècords d'ascens i descens del Mont Blanc, el Cerví, el Denali i l'Aconcagua.

  • Kilian Jornet entrenant en alçada (Summits of my Life)
  • Mapa en 3D de l'àrea de l'Everest (Google Earth)