Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Kilian Jornet viatja a l'Himàlaia per al repte de l'Everest

Kilian Jornet viatja a l'Himàlaia per al repte de l'Everest

Prèviament també intentarà fer el cim del Cho Oyu acompanyat d'Emelie Forsberg. Aquest cap de setmana passat va completar la temporada d'esquí de muntanya amb un segon lloc al Trofeu Mezzalama
Kilian Jornet (Lymbus)
26/04/2017 12:54

Kilian Jornet ja és a l'Himàlaia, on aquesta primavera intentarà novament fer el cim de l'Everest, el repte que ha de culminar el seu projecte personal Summits of my Life. L'esportista cerdà va sortir en avió cap al seu destí aquest diumenge passat.

Poques hores abans del viatge, Jornet va completar dissabte la temporada d'esquí de muntanya amb un nou podi: el segon lloc al Trofeu Mezzalama, format equip amb els suïssos Matin Anthamatten i Werner Marti. La victòria en aquesta edició de la cursa per patrulles va ser per als italians Damiano Lenzi, Michele Boscacci i Matteo Eydallin.

Abans d'intentar novament l'ascensió a l'Everest, Kilian Jornet també afrontarà un nou repte: fer el cim del Cho Oyu (8.201m), la sisena muntanya més alta del planeta. A més a més, aquesta expedició la farà conjuntament amb la seva companya, la sueca Emelie Forsberg. Tots dos han buscat un cim en què el camp base fos fàcilment accessible. Després de sospesar diferents opcions es van decantar per aquesta muntanya. Segons ha explicat l'atleta pirinenc, "serà interessant veure la reacció, ja que l'aclimatació haurà de ser molt ràpida". Ambdós han estat "preparant aquesta expedició des de fa unes setmanes2, però no serà fins que hi siguin que sabran "com reaccionarà el cos". Sigui com sigui, apunta, "serà una experiència interessant ja que serà el primer vuitmil de l’Emelie i m'agradarà ser-hi per acompanyar-la", alhora que serà "una bona preparació amb vista a l'Everest", ja que hi arribarà "més aclimatat".
 
Everest, el gegant pendent
 
Així, a mitjan maig Jornet viatjarà cap al Tibet per arribar fins al monestir de Rongbuk (5.000m), punt d'inici de l'expedició a l'Everest (8.848m). En aquesta ocasió, l'equip es fa encara més minimalista i només l'acompanyarà el càmera Sébastien Montaz-Rosset.
 
Des de fa sis anys Jornet ha viatjat per tot el món intentant establir rècords d'ascens a les muntanyes més icòniques del planeta. Va començar a la serralada del Mont Blanc el 2012 i des de llavors ha escalat muntanyes a Europa (Mont Blanc i Cervino), a Amèrica del Nord (Denali) i a Amèrica del Sud (Aconcagua). Ara, per tancar el projecte, es planteja per segona vegada l'ascens a l'Everest després que l'expedició hauria de postposar-se al setembre del 2016 a causa de les males condicions meteorològiques.
 
Aquest 2017 l'equip tenia previst viatjar a l'Himàlaia a la temporada de tardor, però en no poder obtenir els permisos, es va decidir avançar l'expedició per fer-la a la primavera, cosa que ha implicat també que Jornet renunciés a les últimes proves de la Copa del Món d'esquí de muntanya. "Aquest any l'experiència serà diferent a la de 2016, ja que en el camp base hi haurà més gent" i l'any passat estaven, literalment, sols. La idea de fer l'intent a l’agost o al setembre, hi afegeix, "tenia la seva explicació i és que en aquests mesos les temperatures solen ser una mica més càlides i hi ha menys risc de congelacions". Malgrat tot, l'experiència de l'any passat "aportarà un coneixement que serà vital per a aplicar-lo en l'expedició".

Detalls de l'expedició
 
Com en la campanya anterior, l'equip de Summits of My Life intentarà fer cim pel vessant nord de l'Everest. Aquesta cara és la més desconeguda, ja que la majoria d'expedicions comercials ho fan pel vessant sud. Jornet desconeix encara la ruta que emprarà en el seu intent d'ascensió, i dependrà de les condicions meteorològiques del moment. El principi, la seva idea serà intentar-ho ja sigui pel corredor Norton o pel Hornbein.
 
Durant els primers dies l'equip té previst instal·lar-se a camp base avançat (ABC), situat a 6.300m. Des d'allà, faran diverses sortides per aclimatar i reparar el terreny abans de baixar al punt d'inici del repte. Aquesta és la idea base del projecte Summits of My Life, on es comptabilitza un ascens quan s’assoleix sortint des de l'últim punt habitat per tornar al punt d'origen un cop coronat el cim. En aquest cas, el punt de sortida serà el monestir de Rongbuk, a 5.000m.
 
Jornet sap que en el cas de l'Everest els factors determinants seran l'altura i les condicions meteorològiques: "Hi ha molts factors que estan en l'aire i que dependran de com les condicions que es donin durant l'expedició, però sabent que serà com s'ha fet fins ara: lleugers i ràpids".

"Hi ha gent que es pensa que és un repte de bojos", reconeix, però recorda que per a ell"la muntanya és un espai de llibertat on cadascú fa el que creu que ha de fer".  Kilian Jornet té previst passar un mes a l'Everest per poder fer la temptativa abans de tornar a Europa.
 
Our Everest, una campanya global
 
Durant l'expedició es farà servir el hastag #OurEverest per seguir l'evolució del repte. D'aquesta manera es vol unir a la comunitat de seguidors que han impulsat el projecte des del primer dia i que han contribuït a fer que l'expedició a l'Everest sigui avui una realitat.