Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L’Escola de Pastors inicia la seva 13a edició amb totes les mesures sanitàries

L’Escola de Pastors inicia la seva 13a edició amb totes les mesures sanitàries

Enguany s'amplia la formació amb una setmana teòrica dedicada a la silvopastura. Per aquest curs s'han rebut 50 sol·licituds, de les quals se n'han triat 15
Escola de Pastors (Foto: Escola de Pastors)
19/02/2021 17:45

L’Escola de Pastors de Catalunya, tot i la situació de pandèmia, començarà el curs el proper dilluns 22 de febrer amb totes les mesures sanitàries. Com a novetat, enguany amplia la formació amb una nova setmana teòrica dedicada a la silvopastura. Es tracta d'un nou mòdul desenvolupat en el marc del projecte Erasmus + Fireshepherds, que capacitarà l’alumnat per poder fer una pastura dirigida a la prevenció d’incendis.

La proposta formativa posa de manifest un any més que existeix una manca de relleu generacional a les explotacions, però que hi ha persones que no provenen de tradició pagesa que poden treballar-hi. Per a aquest curs s'han rebut 50 sol·licituds, de les quals se n'han triat 15.

Perfil dels estudiants

El perfil dels 202 estudiants que han participat en l'Escola de Pastors durant els darrers 12 anys és el de persones d'edat mitjana, amb 40 anys o menys (90%), essent el grup dels 26 als 30 anys el més representat. Les dones representen cada any entre el 15% i el 47% de l'alumnat, amb una mitjana en augment del 31%. Pel que fa a la formació, el 53% dels alumnes ha cursat estudis secundaris i batxillerat, mentre que el 37% té estudis universitaris.

Cal destacar que el 10% dels estudiants no té cap relació amb la professió pastoral, i només el 16% té una relació familiar amb el sector. Tanmateix, més de la meitat dels alumnes provenen de zones rurals (56%). La majoria viuen a Catalunya (92%), bona part dels quals procedeixen de la província de Barcelona (54%). En relació amb l'activitat laboral, un 43% treballava abans d'iniciar la formació i el 29% estava a l'atur.

Participació d'explotacions d'arreu de Catalunya

L'Escola de Pastors compta amb la participació de nombroses explotacions de tot el país que fan el paper de tutors i tutores, incloent les pastures de muntanya. El model d’explotació que se selecciona vol respondre al màxim a un model extensiu, de producció tradicional i/o ecològica, de gestió familiar i on s’arribi a fer una transformació i/o venda directa del producte. "Sense aquestes finques col·laboradores que acullen i formen l’alumnat, la iniciativa formativa no seria possible", indiquen des de l'escola.

El projecte ha rebut 467 sol·licituds en els seus 13 anys de vida i hi han passat 186 alumnes, dels quals més d'un 60% estan vinculats actualment al sector.