Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L’Espai Ermengol de la Seu acull fins al 28 de febrer l'exposició 'El museu és una escola'

L’Espai Ermengol de la Seu acull fins al 28 de febrer l'exposició 'El museu és una escola'

La mostra es pot veure de dilluns a dissabte, de 10 a 14 hores i de 16 a 19 hores. Els interessats en fer una visita guiada han de fer reserva prèvia
Projecte 'El museu és una escola'
04/02/2021 12:40

L’exposició "El museu és una escola" es pot visitar a l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell fins al diumenge 28 de febrer. La mostra està oberta de dilluns a dissabte, de 10 a 14 hores i de 16 a 19 hores.

La iniciativa exposa un diàleg entre les obres d’art de la col·lecció del museu urgellenc i l’espai del patrimoni natural amb els projectes realitzats durant el curs 2019-2020 en cinc escoles del territori. Es tracta d'un projecte en xarxa entre l’Espai Ermengol, la docent de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, Glòria Jové, i el Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Urgell del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

El contingut parteix de l’obra “El museu es una escola. L’artista aprèn a comunicar-se, el públic aprèn a fer connexions”, de l’artista uruguaià Luis Camnitzer, i pretén que en l’imaginari dels centres escolars, els mestres considerin els museus i els espais d’art i patrimonials com un context real d’aprenentatge.

Si es desitja fer una visita guiada a l'exposició, cal fer reserva prèvia enviant un correu a o bé trucant al telèfon 973 35 30 57.

Proposta

Durant el mes de juny de 2019 es va fer, conjuntament amb el Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Urgell, una convocatòria oberta als mestres, professors i educadors dels centres educatius de la ciutat i comarca a fi de mostrar la proposta. Al setembre d’aquell mateix any, amb el professorat implicat, es va poder viure l’espai com una experiència per poder valorar les possibilitats educatives que els oferia. Cinc escoles de l'Alt Urgell es van sumar a la iniciativa: els quatre centres que formen part de la ZER Urgellet (Castellciutat, Alàs, El Pla de Sant Tirs i Tuixent), emmarcant el projecte en la commemoració dels seus 25 anys, així com les mestres de primer i segon de primària de l’Escola Mossèn Albert Vives de la Seu d’Urgell.

A l’inici de curs 2019-2020, cada escola va iniciar el projecte amb la visita amb els alumnes a l’Espai Ermengol partint de diferents obres d’art i de l’exposició que fa referència al patrimoni natural del territori. Al llarg del curs acadèmic van anar treballant el projecte, que va continuar de forma no presencial i virtual durant la crisi sanitària de la Covid-19.

Noves narratives

L’exposició mostra la diversitat de temes que s’han desenvolupat, contribuint així a que a l’Espai Ermengol hi hagi noves narratives, tant des de la perspectiva històrica cultural com del patrimoni natural. L’Escola de Tuixent aporta una visió diferent del Cadí, acompanyada del dòlmen d’Ossera; els relats de la història de l’Escola Sant Esteve d’Alàs, així com tot un diàleg amb el patrimoni natural amb una pinzellada de land art i art i natura.

Per la seva banda, Castellciutat canvia la perspectiva i mostra la representació d'algunes de les fortaleses que ens han protegit durant la pandèmia, les cases dels nens i nenes; i l’Escola Arnau Mir del Pla de Sant Tirs porta el personatge Arnau Mir de Tost al museu de la mà d’una reproducció dels escacs que forma part de la col·lecció del Museu de Lleida i que pertany a Arsenda, la seva esposa, així com una síntesi d’algunes de les pandèmies que han tingut lloc al llarg de la història. Finalment, l’Escola Mossèn Albert Vives mostra animals de la vall i ofereix un viatge a través del temps d’alguns espais de la Seu d’Urgell.