Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La 2a Mòstra de Cinemà Occitan arribarà per primer cop a Vielha i Barcelona

La 2a Mòstra de Cinemà Occitan arribarà per primer cop a Vielha i Barcelona

29/05/2009 12:15

La Mòstra de Cinemà Occitan 'Llanterna Digital' arribarà en la seva segona edició amb una programació comuna a Vielha i de Barcelona, a banda de Lleida, ciutat que en solitari ja la va acollir l'any passat. Enguany, són 44 els treballs audiovisuals que optaran als premis Llanterna Digital 2009, el triple que al 2008, dels quals vuit incorporen l'occità. La Mòstra, que s'inclou en el programa dels Premis Llanterna Digital, es celebrarà a Lleida els dies 9, 10 i 11 de juny, a l'Espai Funatic; a Vielha ho farà el 24, 25 i 26 de juliol al Cine Agrupació i a Era Canaula; i, finalment, a Barcelona hi arribarà els dies 13, 14 i 15 d'octubre, a l'Ateneu Barcelonès.

El programa de la 2a Mòstra inclou obres procedents dels diferents territoris occitans, amb la qual cosa s'hi podran escoltar diferents varietats lingüístiques de l'occità i diferents maneres de veure la realitat i la creació audiovisual. Els treballs es podran veure en tres sessions. En una, s'hi projectarà un llargmetratge documental; una altra comptarà, d'una banda, amb la projecció de vuit curtmetratges i, per altra, amb les obres finalistes dels Premis Llanterna Digital 2009 que incorporen l'occità, ja sigui en l'àudio o en els subtítols; i una tercera sessió inclourà tres curtmetratges d'estils i procedències diversos.

Enguany, la Mòstra estrenarà la pel·lícula 'En viatge. Occitània a pè', tot just acabada de muntar, que tracta sobre la marxa del mateix nom que es va fer l'any passat i que va creuar Occitània des dels Alps fins a l'Aran. L'obra serà presentada a Lleida el 9 de juny per la seva realitzadora, Elisa Nicole, i la seva productora, Ines Cavalcanti. Amb vista al futur, la Mòstra vol anar augmentant la presència de persones vinculades a la creació cinematogràfica occitana.

En l'edició del 2009 dels premis Llanterna Digital són 44 els curts audiovisuals que s'hi ha presentat, superant els 16 de l'any passat. D'aquests, 39 són en llengua catalana -tres subtitulats en occità- i 5 en occità. D'entre. També s'hi han presentat 3 curts d'animació i un videoclip.

En la categoria de centres d'educació primària i secundària, han estat 13 els treballs presentats; en la de la comunitat universitària, han concorregut 8 curts, mentre en la secció oberta, en la modalitat de tres minuts, s'hi han presentat 18 treballs, i en modalitat de 60 segons, han estat cinc.

L'any 2008 Lleida va acollir la 1a Mòstra de Cinemà Occitan 'Llanterna Digital', com a oferta complementària dels premis 'Llanterna Digital', de curtmetratges en català i en occità, amb l'objectiu de contribuir a la difusió de la llengua i de la realitat occitanes, a Catalunya, a través de les creacions cinematogràfiques que s'hi produeixen.

La Mòstra de Cinemà Occitan 'Llanterna Digital', de la mateixa manera que els premis amb què comparteix nom, està organitzada per la Coordinadora de Serveis Lingüístics de Lleida integrada per representants de la Secretaria de Política Lingüística; del Consorci per a la Normalització Lingüística Lleida; dels serveis territorials d'Educació, de Salut i de Justícia; del Servei Lingüístic de la Universitat de Lleida; de l'Escola Oficial d'Idiomes de Lleida, i del Servei Lingüístic de Comissions Obreres.