Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Baixada dels Raiers de la Pobla de Segur celebra el 40è aniversari

La Baixada dels Raiers de la Pobla de Segur celebra el 40è aniversari

Una vintena de participants han fet enguany el descens amb quatre embarcacions de fusta. La festa reivindica l'antic ofici de transportar la fusta pel riu fins arribar al mar, a les Terres de l'Ebre
40a Baixada dels Raiers de la Noguera Pallaresa (Foto: ACN)
02/07/2018 13:28

La Pobla de Segur ha viscut aquest cap de setmana una Baixada dels Raiers especial, marcada pel fet de celebrar el 40è aniversari i pel reconeixement que s'ha fet a Lluís Puig, un dels exconsellers del Govern català exiliats a Brussel·les. La festa serveix per reviure l'antic transport fluvial de la fusta per la Noguera Pallaresa.

Una vintena de raiers amb quatre embarcacions de més de quinze metres han baixat els prop de sis quilòmetres que separen la presa de Llania i el Pont del Claverol. Ara fa quaranta anys, un grup de poblatans van tornar a fer baixar els rais pel riu com antigament amb l'objectiu de recuperar la memòria històrica i posar en valor l'ofici de raier al Pirineu català, que havia desaparegut cap a la dècada de 1930 per l'expansió del transport per carretera i la construcció d'embassaments. Històricament els raiers construïen embarcacions fetes de troncs i les conduïen riu avall per transportar la fusta des dels boscos del Pirineu fins arribar al mar, a les Terres de l'Ebre.

El president de l'Associació Cultural de Raiers de la Noguera Pallaresa, Eduard Bastús, ha destacat per a l'ACN que aquest aniversari ha servit també per constatar que el futur de la baixada està assegurat, perquè els més menuts de la vila ja coneixen la tradició i les noves generacions s'hi segueixen implicant molt. Bastús ha celebrat que la festa com més va més espectadors atreu, provinents d'arreu de Catalunya i també de l'Estat.

Per commemorar el 40è aniversari, dissabte es va fer un mural commemoratiu dels Raiers al poliesportiu i aquest diumenge ha tingut lloc l'acte central de la festa amb la baixada de raiers. Durant tot el trajecte, centenars de persones els reben amb crits d'ànim i aplaudiments.

Enguany, la festa dels raiers va començar divendres amb la tallada del pi, la girellada popular i els balls i danses dels raiers. Dissabte va ser el torn de l'Espardenyada, una caminada popular que acaba amb un bon esmorzar de forquilla per a tots els participants. A l'Espai Raier, s'han fet visites guiades i s'hi ha inaugurat l'exposició fotogràfica 'Els Raiers de Nargó'. També dissabte es va lliurar la Ganxa d'Or a Lluís Puig, en reconeixement al suport que sempre ha donat als Raiers, a la diada i a la promoció de la tradició raiera en general, tant en la seva etapa com a conseller de Cultura com, entre 2011 i 2017, com a director general de Cultura Popular de la Generalitat.

La preparació

Un mes abans de la festa els raiers van a buscar al bosc les redortes de bedoll per lligar els troncs i tenir les embarcacions llestes per a la baixada. Ho fan seguint el mateix mètode que utilitzaven els raiers autèntics que es van dedicar durant segles a aquesta professió. Des de l'associació organitzadora es vol donar una visió global de l'ofici, des que es tallaven els arbres al bosc fins que la fusta arribava a les serradores de destí, passant per l'arrossegament i la lligada dels troncs.

Durant els descens els raiers segueixen la tradició de dirigir l'embarcació a la dreta i a l'esquerra cridant els pobles de Sossís i la Pobla, que queden a banda i banda del riu. A més, el rai no porta ni fre ni accelerador, sinó que va manat per la velocitat de l'aigua.

A finals dels anys 70 es va impulsar la festa per commemorar aquest antic ofici que actualment també té un espai museístic propi a la Pobla de Segur. El dia fort sempre és diumenge amb la baixada de les embarcacions pel riu Noguera Pallaresa però des de divendres s'han organitzat diverses activitats relacionades amb l'ofici de raier, el món de la fusta i l'aigua i àpats populars vinculats a la gastronomia pirinenca, amb actuacions musicals i teatrals.