Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La balança comercial de la demarcació de Lleida estableix un nou rècord

La balança comercial de la demarcació de Lleida estableix un nou rècord

El valor de les exportacions s'ha doblat en deu anys i supera els 2.100 milions d'euros, mentre que les importacions han sumat 1.070 MEUR. França és el principal client exterior de les empreses locals, amb un 19% del total
Polígon industrial de Montferrer
11/03/2020 17:35

La balança comercial de la demarcació de Lleida (exportacions/importacions) va establir un nou rècord l'any 2019, en superar el màxim històric de l'exercici anterior. El total d'intercanvis comercials realitzats s'eleva als 3.173 milions d'euros, segons les dades publicades elaborades per la Cambra de Comerç de Lleida, que pren com a referència les operacions comptabilitzades pel Departament de Duanes Impostos Especials de l'Agència Tributària.

El president de la institució, Jaume Saltó, ha destacat per a l'ACN que el valor de les exportacions pràcticament s'ha duplicat en 10 anys: al 2009 ascendien a 1.136 MEUR, i al 2019 van arribar als 2.121 milions, un 33% més que al 2018. Saltó ha defensat que cal donar encara més importància a aquest creixement de les exportacions si es té en compte el context global actual: d'una banda, la davallada de vendes de determinats productes als Estats Units degut a la imposició d'aranzels; i de l'altra, el manteniment del vet rus als productes originaris de la Unió Europea, el qual fa que des de fa anys s'hagi perdut el que era el cinquè client dels productes lleidatans. I finalment, la davallada dels preus d'exportació, tant de la fruita com de l'oli d'oliva.

Les importacions també han augmentat, però en menor mesura: un 5,25% durant els darrers dotze mesos, tot assolint un valor de 1.070 milions d'euros. Per tant, la balança comercial registra un superàvit de 1.070 milions d'euros; és a dir, s'exporta exactament el doble del que s'importa. Una situació que contrasta amb el que passa a Catalunya i a la resta de l'Estat que, tot i créixer, tenen un comportament deficitari.

La informació elaborada per l'Àrea d'Internacional de la Cambra de Comerç evidencia que el principal client de les exportacions lleidatanes encara continua sent el mercat europeu, on s'hi destina el 62,05% de les vendes realitzades. França concentra el 19% de les operacions realitzades al 2019, mentre que Alemanya se situa en el 10,77% i Itàlia representa un 8,63%. Pel que fa a la demanda procedent del Regne Unit, les vendes realitzades suposen el 4,11% del total, una dada que tot i ser important permet relativitzar l'impacte que pugui tenir el Brexit.

Més valor de les exportacions de carn

Segons la Cambra, és significant que en el darrer exercici, les vendes realitzades a Polònia han augmentat un 60,58% gràcies a l'increment del volum de les exportacions de fruita d'os (+64%) d'altres derivats de la fruita. També s'esmenta l'augment del preu de productes carnis, que s'han exportat per un valor un 11,68% superior, mentre que la quantitat exportada ha disminuït lleugerament (-1,56%). Finalment, també ha estat important l'augment de les exportacions del sector de la tecnologia agrícola, amb un increment d'un 26,71%, arribant als 38,40 milions d'euros.

Pel costat negatiu, han caigut les vendes d'oli d'oliva (-14%) i de farratges (-6,78%). El principal motiu ha estat petites disminucions de les vendes a Aràbia Saudita (-3,2 MEUR), i a Xina (-2,9 MEUR). No obstant això, ha augmentat el preu d'exportació en un 11,41% (passant dels 182,75 euros/TM del 2018 als 203,61 del 2019).

Finalment, Saltó ha repassat els factors als que caldrà estar atent de cara a aquest 2020 i 2021. D'una banda les empreses que exporten al Regne Unit hauran d'estar atentes a com evolucionen les negociacions que aquest any marcaran la futura relació entre aquest país i la Unió Europea.

Mostrar formulari de contacte