Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Biblioteca Sant Agustí commemora el 150è aniversari de la taula periòdica d'elements

La Biblioteca Sant Agustí commemora el 150è aniversari de la taula periòdica d'elements

Una exposició explica el descobriment d'aquesta llei per part del químic rus Dmitri Mendeléiev. També s'ha posat a disposició dels usuaris una selecció de llibres sobre la temàtica
Taula periòdica dels elements (Wikimedia Commons)
09/01/2020 18:05

La Biblioteca Sant Agustí de la Seu d'Urgell ofereix aquest mes, fins al 27 de gener, una exposició sobre el 150 anys del descobriment de la Llei Periòdica dels Elements, que fa donar lloc a la taula que els engloba mitjançant símbols abreujats.

En aquesta mateixa línia, aquests dies el centre de lectura ha preparat una mostra de llibres, disponibles per a préstec, sobre curiositats i característiques dels elements químics.

La Llei Periòdica dels Elements la va descobrir l'any 1869 el rus Dmitri Mendeléiev (1834-1907), químic i catedràtic de la Universitat Imperial de Sant Petersburg. Ell mateix va classificar-los en la taula que encara avui serveix de referent per al coneixement d'aquests components i a la qual amb els anys se n'ha incorporat de nous, com ara el gal·li, el germani i l'escandi.

Mendeléiev també va ser el descobridor de la temperatura crítica (que ell anomenà la temperatura d'ebullició) i formulà per primer cop l'equació d'estat dels gasos ideals. Per aquesta tasca, va rebre diversos premis i va ser investit Doctor Honoris Causa en set universitats de primer nivell: Edimburg, Göttingen, Oxford, Cambridge, Princeton, Glasgow i Yale.