Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Biblioteca Sant Agustí recorda la trajectòria de la poetessa Montserrat Abelló

La Biblioteca Sant Agustí recorda la trajectòria de la poetessa Montserrat Abelló

L'equipament cultural acull l'exposició 'Visc i torno a reviure', elaborada amb motiu del centenari del naixement de l'autora catalana. La mostra es podrà visitar fins al 27 de febrer
Cartell de l'exposició sobre Montserrat Abelló
05/02/2019 11:05

La Biblioteca Sant Agustí acull fins al pròxim 27 de febrer l'exposició 'Visc i torno a  reviure', amb motiu del centenari del naixement de la poetessa i traductora Montserrat Abelló i Soler. La mostra, produïda per la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, fa un recorregut per la trajectòria vital i literària de l'autora catalana (Tarragona, 1918 – Barcelona, 2014).

El títol de l'exposició, "Visc i torno a reviure, cada poema, cada paraula. Estimo tant la vida que la faig meva moltes vegades", reprèn la divisa de Montserrat Abelló que solia llegir en començar cada recital. L'exposició repassa la seva vida, la infantesa i l’aprenentatge de l’anglès a Londres i l’exili a Xile durant gairebé vint anys, a més de la formació de la seva família. També recull el retorn a Barcelona l’any 1960 i, finalment, la incorporació i implicació a la societat literària catalana i la defensa dels drets de les escriptores, la traducció de poetes anglosaxones –entre d’altres, Sylvia Plath, Adrianne Rich o Anne Sexton- i la publicació continuada dels seus poemaris, reunits fins l’any 2002 al volum Al cor de les paraules.

Montserrat Abelló, treballadora incansable, va merèixer premis i distincions per la seva tasca, entre els quals hi ha el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i el Premi Nacional de Cultura per la seva trajectòria artística (2008). Els seus darrers tres poemaris són: Memòria de tu i de mi (2006), El fred íntim del silenci (2009) i Més enllà del parlar concís (2014). La seva obra ha estat traduïda en volums antològics al castellà, al romanès, l’hebreu i el croat, i ella mateixa va autotraduir-se a l’anglès: Fifty Love Poems.

L'exposició que es pot veure a la Seu es va crear amb motiu de la 15a edició del Festival nacional de poesia a Sant Cugat i, enguany, s'ha actualitzat en ocasió de la commemoració del centenari del naixement de la poeta i traductora.