Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La calor fa avançar una setmana la collita de poma de muntanya a la Cerdanya

La calor fa avançar una setmana la collita de poma de muntanya a la Cerdanya

Els productors esperen bons resultats tant en quantitat com en qualitat. Les comarques pirinenques aposten per potenciar aquest producte, afavorit per l'actual augment de temperatures a l'estiu
Jordi Pont recull pomes de muntanya a la seva finca de Mosoll (Foto: ACN)
25/09/2018 10:20

La calor d'aquest setembre, més forta de l'habitual, ha avançat uns dies la collita de la poma de muntanya a la Cerdanya, que habitualment arrenca a l'octubre. La previsió, però, és que sigui una bona campanya, sobretot pel que fa a la qualitat de la producció, segons pronostica Jordi Pont de l'explotació Mas Cal Gintó de Mosoll, al terme municipal de Das. En el seu cas, la plantació més antiga que tenen és de fa quatre anys i, per aquest motiu, esperen obtenir-ne un rendiment d'uns 15.000 quilos per hectàrea. Pel que fa a la temporada, aquesta pot allargar-se fins a mitjan novembre en el cas de les varietats més tardanes.

A Mas Cal Gintó hi ha plantades dues hectàrees de pomeres de muntanya ecològiques. Aquesta superfície és quatre vegades superior a la de l'any 2014, quan els responsables de l'explotació es van iniciar en el cultiu d'aquesta fruita, i podria continuar creixent fins a les 3 Ha. La situació actual contrasta amb la de l'any passat, quan les glaçades que es van produir en plena època de floració van fer perdre la pràctica totalitat de la collita. En d'altres zones més consolidades en aquest tipus de cultiu, com és el cas dels Alps italians, la collita de les finques pot oscil·lar entre els 25.000 i els 40.000 quilos. Tanmateix, el principal reclam de les varietats de muntanya està en el gust de la fruita, segons assegura Pont per a l'ACN.

L'aposta pel cultiu de la poma de muntanya, en el cas de Mas Cal Gintó, té a veure amb una clara voluntat de diversificar l'activitat de l'explotació agrícola i ramadera. Auguren que aquest producte guanyarà pes a la zona pel fet que "cada vegada els estius són més càlids" i caldrà "buscar zones més fredes". Ara per ara, la comercialització d'una part de la producció es fa a la mateixa explotació, on hi ha una agrobotiga. La resta va a parar a diversos clients del Vallès i el Barcelonès, conformats principalment per persones que les venen en parades de mercat o fruiteries.

Complementari amb la patata

El conjunt de la temporada de recol·lecció els coincideix amb el de la patata, amb la qual cosa Pont ha explicat que venen tots dos productes de forma complementària. A més a més, Mas Cal Gintó és una de les explotacions que forma part de la cooperativa Biolord, la qual va néixer a partir d'una associació de productors que compta actualment amb una quinzena de socis de les comarques del Solsonès, els Pallars i la Cerdanya.