Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La campanya de les eleccions municipals de la Seu supera l'equador

La campanya de les eleccions municipals de la Seu supera l'equador

Junts preveu un aparcament públic a prop de la plaça de l'Arbre de Castellciutat. Compromís contempla la Residència a prop de Santa Magdalena. ERC vol augmentar els recursos de neteja de via pública. La CUP defensa que la Residència sigui municipal. En Comú proposa una tinença d'alcaldia de Medi Ambient. C's pretén millorar carrers i places. Vox propugna la fi de subvencions a associacions
Eleccions Municipals 2019
17/05/2019 19:30

Aquest divendres, amb el vuitè dia d'activitat, ja s'ha superat l'equador de la campanya de les eleccions municipals de la Seu d'Urgell, que s'acabarà just d'aquí a una setmana. Castellciutat, la residència de gent gran, el manteniment de la via pública i el medi ambient són entre els temes que s'ha tractat les darreres hores.

Junts per la Seu preveu construir un nou aparcament públic a prop de la plaça de l’Arbre per donar resposta a les necessitats del poble, després que aquesta darrera legislatura s’ha completat la reivindicada remodelació del centre neuràlgic del nucli, que s’ha convertit en espai per a vianants.

L’alcaldable de Junts, Jordi Fàbrega, ha presentat el projecte juntament amb el número 3, Joan Gurrera, i la candidata número 10, Rosa Ginesta. Gurrera ha detallat que el nou aparcament constarà de 3 nivells, amb tres plantes semisoterrades, i inclourà a la planta superior un passeig-mirador en superfície, a nivell de carrer. L’accés serà directament des del Camí de la Seu, i inclourà un sistema d’enjardinament vertical per afavorir la integració visual a l’entorn. A més, Gurrera ha explicat que la proposta permet fer l’equipament en diferents fases, segons la demanda d’aparcament existent, de manera que si s’executa completament pot arribar a tenir fins a 90 places (30 a cada nivell).

El programa de Junts a Castellciutat també inclou les primeres actuacions a la Ciutadella per executar l’enderroc i neteja dels edificis no patrimonials, la construcció del nou accés al cap del poble i el col·lector d’aigües residuals. Jordi Fàbrega també ha destacat que el nou Consultori Mèdic del poble s’ubicarà a l’edifici dels antics estudis de RàdioSeu, al carrer del Doctor Robert, i inclourà accessos adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.

Compromís X La Seu es compromet a construir la nova Residència de Gent Gran davant de Santa Magdalena “per tal de donar resposta a les necessitats d’una part molt important de la població”. L’alcaldable de Compromís, Òscar Ordeig, recorda que “hi ha més de 2.000 persones grans a la ciutat, i una població majoritàriament gran a la comarca”.

Ordeig ha avançat que la Residència que preveuen disposarà de 120 places i comptarà també amb una reserva de places per a salut mental. El cap de llista creu que “la gent gran es mereix respecte i atenció” i considera que “en 16 anys Convergència/Junts per La Seu ha renunciat a una nova Residència”. Al mateix terreny, i compartint serveis, Compromís proposa construir-hi pisos tutelats com a complement a la residència. El recinte estarà ubicat, asseguren, “en un indret que reuneix condicions òptimes d’accessibilitat, assolellament, tranquil·litat i entorn paisatgístic”. També defensen que “permetrà la creació d’espais enjardinats i instal·lacions a l’aire lliure per a la millora de les condicions de vida dels residents”.

La formació ha avançat que encarregarà l’estudi tècnic per a fer possible l’equipament “als primers 100 dies de mandat”. Òscar Ordeig conclou que “la gent gran no s’ha de veure obligada a marxar a residències fora de la Seu, perquè és perjudicial per a la qualitat de vida i la relació amb els seus familiars i amics”.

ERC incideix en la millora de la neteja de la via pública. El número 3 d’Esquerra, Carlos Guàrdia vol treballar-hi en tres àmbits: “augmentar els recursos en neteja, campanyes de sensibilització sobre la importància de mantenir neta la via pública, i un control exhaustiu i eficaç sobre males conductes”.

Guàrdia contempla redactar un Pla de carrers i espais públics per eliminar barreres arquitectòniques, millorar la visibilitat en cruïlles, mantenir àrees de joc infantil i millorar el ferm, mobiliari urbà i  il·luminació. Això ha de permetre, indica, “conèixer l’estat dels carrers i decidir on dedicar els recursos”, com també “programar actuacions segons l’estat real dels carrers i de les possibilitats econòmiques”. Un model que també es vol aplicar als camins municipals. Guàrdia també ha recordat que ERC ja havia proposat al ple oferir Wi-Fi gratuït en espais públics, i ha proposat prioritzar la rehabilitació d’habitatges, abans que nova construcció o noves àrees urbanes, i crear una borsa de lloguer assequible.

La CUP vol que la futura Residència de gent gran de la Seu sigui de titularitat municipal i tingui “les places necessàries” i “nous serveis que ajudin a descarregar les famílies i millorar la qualitat de vida a la tercera edat”. Per a la formació encapçalada per Xènia Antona, “la manca de places es presenta com un dels problemes socials més dramàtics i alarmants que pateix la ciutat”.

Davant d’aquesta situació que qualifiquen “d’urgència social per la inacció municipal”, defensen que “ ha de ser una prioritat més enllà de la urgència demogràfica, les cures i l’atenció a la societat, especialment d’aquells sectors dependents i més vulnerables”. Sota el lema posar la vida al centre, la CUP vol “dignificar i millorar la qualitat de vida de les persones” amb un equipament que incorpori “nous serveis per descarregar de feina famílies i cuidadores” i “ajudar a mantenir l’autonomia, dignificar les seves vides i obrir-les a la societat”.

La Seu en Comú contempla crear una Tinença d’Alcaldia de Medi Ambient i Sostenibilitat “que vetlli pel patrimoni natural, potenciï la Mancomunitat d‘Escombraries per augmentar la recollida selectiva, i preservi els espais agraris i forestals, especialment al marge esquerre del Segre”. D’altres mesures dels comuns en aquest àmbit seran “bonificarem l’IBI i llicències d’obres a instal·lacions generadores d’energies renovables”, programes de formació en sostenibilitat energètica i convenis de col·laboració amb el Parc Natural del Cadí i amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu.

C’s pretén “millorar els carrers i plaçes del nostre poble” tot establint “plans de manteniment dels carrers, voreres, passejos, passos de vianants, senyalització vial i zones d' aparcament perquè sempre estiguin en perfecte estat. Alhora, es proposen “eliminar els obstacles a l'accés d'edificis públics, monuments, parcs i jardins, per aconseguir un municipi plenament accessible”. D’altra banda, Ciutadans durà a terme el seu acte central de campanya aquest dissabte, a les 7 de la tarda a la Sala de Sant Domènec.

Vox, en el seu programa estatal, propugna “la fi de les subvencions públiques a associacions i organitzacions” que ells considerin “de proselitisme ideològic”. La formació opina que aquestes entitats “han de ser mantingudes amb les aportacions dels seus afiliats i simpatitzants” i reclama una “auditoria de les subvencions atorgades els darrers quatre anys”.