Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La campanya forestal de l'estiu es completa sense cap gran incendi a Catalunya

La campanya forestal de l'estiu es completa sense cap gran incendi a Catalunya

Tanmateix, al conjunt del país hi ha hagut 523 focs forestals, un 34% més que l'any passat. Jordi Jané valora que s'ha aconseguit controlar la situació malgrat la forta sequera dels darrers mesos, que ha generat unes condicions molt perilloses
Juli Gendrau, Jordi Jané i Albert Vilanova (Departament d'Interior)
03/10/2016 19:55

La campanya forestal d'aquest estiu al conjunt de Catalunya s'ha tancat amb 523 incendis forestals, un 34% més dels que es van produir l'any passat, quan en van cremar 345, del 15 de juny al 15 de setembre. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha subratllat aquest dilluns, en el balanç de temporada, que tot i aquest augment, "no s'ha produït cap gran incendi, dels de més de 1.000 hectàrees", fet que ha atribuït a una actuació "professional, ràpida, exigent i internacionalment reconeguda" dels Bombers de la Generalitat.

Un d'aquests incendis és que que va afectar aquest mes passat, a l'Alt Urgell, la zona de les Deveses, entre Vilamitjana i la Parròquia d'Hortó. La ràpida actuació dels mitjans aeris i terrestres, amb el suport de l'aeroport, va impedir que el foc d'expandís pels boscos propers.

En total hi ha hagut durant aquest període 2.547 incendis de vegetació, comptant els forestals, agrícoles i de vegetació urbana, un 29% més que a l'estiu anterior. Jané ha destacat dos dies d'estiu de "greu simultaneïtat" d'incendis, que van ser el 19 de juliol i el 5 d'agost. Dos casos de risc extrem, que es van abordar "amb una bona capacitat de resposta".

La campanya forestal ha estat marcada per unes temperatures molt altes i l'escassetat de pluja, una situació que ha afectat amb més gravetat d'altres zones del sud d'Europa com ara Galícia, Portugal, el País Valencià i França, que han patit grans incendis.

La campanya també ha estat marcada pels episodis de llamps, especialment a les Terres de l'Ebre, a principis de juliol, i al Pirineu, a l'agost. Del treball realitzat en els darrers mesos, el subdirector general operatiu, Albert Vilanova, també n'ha destacat l'"anticipació", amb dos brífings diaris a la Sala Central de Bombers per fer seguiment del risc i la mobilització de recursos operatius a les zones amb més perill, així com la "contundència del primer atac" contra les flames. Aquestes estratègies han estat combinades amb l'ús del foc tècnic (cremes controlades per netejar el sotabosc), de la maquinària pesada i una nova estratègia, l'EAMI (Esglaonament Actiu Motobombes Impulsió) en incendis forestals en alta muntanya i escenaris de difícil accés.

Risc d'incendis no només a l'estiu

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, ha ressaltat que altres factors que han condicionat la campanya han estat la memòria de sequera de la vegetació, arrossegada des de l'hivern, que explica que els focs es fessin grans i cremessin amb intensitat, tot i la manca de velocitat. També, la pluja primaveral, que va "carregar de combustible la vegetació".

Gendrau s'ha referit a la "desestacionalització" dels incendis forestals, que ja no es produeixen només a l'estiu, sinó que poden originar-se en qualsevol mes, també a l'hivern. El 2016 va començar amb un incendi forestal a Albinyana (Baix Penedès) el 6 de gener. El 2013 i 2014 es van produir grans focs forestals a l'hivern, a Vilopriu i Vall-llobrega (Baix Empordà), respectivament.