Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La campanya pel 26-M presenta noves propostes sobre serveis públics

La campanya pel 26-M presenta noves propostes sobre serveis públics

Junts lamenta que es desprestigiï l'Hospital amb dades que considera falses. Compromís vol reobrir la llar d'infants La Grandalla. ERC proposa ampliar els serveis del CAPAU. La CUP reclama un casal de joves autogestionat. En Comú explica la seva aposta per la cultura. C's vol recuperar el centre històric. Vox pretén reduir el nombre de regidors
Eleccions Municipals 2019
14/05/2019 19:50

La campanya de les eleccions municipals a la Seu ja avança i aquest dimarts s'ha presentat diverses propostes i dades sobre serveis públics, en àmbits com ara sanitat, educació, atenció a les persones i joventut.

Junts per la Seu ha expressat “preocupació” pel “desprestigi del Sant Hospital, i dels seus professionals”, que considera que causen “les afirmacions del líder dels socialistes, Òscar Ordeig” amb referència al centre mèdic.

L’alcaldable, Jordi Fàbrega, qualifica de “rotundament falses” les dades de Compromís i hi afegeix que “els treballadors no es mereixen que s’infravalori, amb mentides, la seva excel·lent feina de cada dia”, i que “els ciutadans tenen dret a saber que el que diu Ordeig és fals”; per exemple, en l’acusació de pèrdua d’un 25% del pressupost assistencial. Segons exposa Fàbrega, “al 2008 l’Hospital tenia un pressupost públic de 13 milions d’euros; i l’any 2018 és de 12’2 milions, però si s’hi afegeix la Unitat Maternoinfantil (que ara gestiona l’Hospital Sant Joan de Déu) i Salut Mental (que ara gestiona GSS), se supera sobradament els 13 milions”.

Pel que fa a especialitats, el metge urgellenc ha enumerat una quinzena de “noves incorporacions els darrers 10 anys”, entre elles pneumologia, cardiologia, endocrinologia pediàtrica, cribratge de càncer de colon, oftalmologia, teleictus i codi infart. A més, recorda que “s’ha implementat l’atenció sociosanitària, que fomenta la màxima autonomia de gent gran”. Finalment Fàbrega, tot i matisar que “hi ha molt marge de millora”, ha reptat Ordeig “a un cara a cara públic monogràfic sobre l’Hospital”. La presentació de propostes de JxSeu en salut ha comptat amb la intervenció del conseller a l’exili Toni Comin. Des de Brussel·les, Comín ha recordat l’ajut prestat al Sant Hospital, durant el mandat de Puigdemont, per millorar-ne la viabilitat i els equipaments.

Compromís X La Seu vol tornar a obrir “amb caràcter d’urgència” la Llar d’Infants Municipal La Grandalla, al carrer de Capdevila. En l’àmbit de l’educació de 0 a 3 anys, que la formació considera “prioritària”, volen fixar unes tarifes de 125 euros (horari normal) i 160 euros (horari especial), i millorar l’oferta d’horaris i de servei d’acollida, entre les 7.45 del matí i les 7 de la tarda.

Paral·lelament, l’alcaldable de Compromís, Òscar Ordeig, planteja “dotar l’escola d’adults d’unes instal·lacions definitives i ben equipades”, concretament al Centre Cultural Les Monges, “perquè pugui prestar un servei tan important amb totes les garanties i condicions”. Ordeig afirma que el nombre de nens i nenes acollits a la llar d’infants municipal els darrers deu anys “s’ha reduït a la meitat”, cosa que veu “inconcebible”. Concretament, apunta que “la Seu tenia inscrits 180 nens i nenes, donant un bon servei a través de La Grandalla i Els Minairons”, i que actualment, “per la voluntat de CiU i ERC de tancar La Grandalla”, s’ha passat “de donar servei a 180 famílies a només 95, les que estan inscrites a Els Minairons”.

El cap de llista conclou que és “vital, per a una ciutat que valora l’educació i l’atenció a les famílies, poder oferir un bon servei públic de llars d’infants”. Per això, Ordeig es compromet a reobrir la llar La Grandalla.

ERC vol reforçar el Consorci d’Atenció a les Persones (CAPAU) amb àrees d’atenció ciutadana, per “posar les persones al centre per aconseguir una societat justa i cohesionada”. La formació republicana defensa que cal “entendre l’atenció més enllà dels serveis socials” i que el CAPAU també abasti joventut, infància o educació.

El número 5 d’Esquerra, Xavi Munt, prioritza “mantenir els equips de serveis socials amb les ràtios corresponents” i “generar estabilitat a la plantilla”, a més d’”incorporar noves figures com la de l’educador de carrer”. A més a més, ERC  proposa redactar un Pla d’Acollida a nouvinguts, que contempli “els assessoraments legals necessaris, inclusió i arrelament”, per “continuar sent un poble unit, posant en valor les diferents identitats”. L’alcaldable, Francesc Viaplana, conclou que cal que les persones “estiguin d’usuàries als serveis socials, no que ho siguin per sempre”. També proposen una residència i pisos de gent gran, mantenir els ajuts anticrisi, voluntariat amb la gent gran i seguir amb les activitats intergeneracionals.

La CUP proposa crear a la Seu un Casal de Joves “autogestionat”. Bernat Lavaquiol, número 2 de la llista, planteja aquest lloc com un “espai de reunió i debat, d’assaig de grups de música, de lectura i tallers i per a la trobada de grups de joves i col·lectius juvenils”.

Lavaquiol creu que la creació d’aquest indret pot ajudar a “impulsar models d’oci alternatius i allunyats de l’actual", perquè considera que el que predomina ara "està basat en el consumisme, l’alcohol i les drogues”. En canvi, la CUP advoca per “la inclusió i l’autoorganització juvenil”, amb “un espai que el jovent amolli a les seves necessitats i, sobretot, que no estigui controlat des de la tutela i des del poder adult”. Finalment, creuen que “és una solució molt més dinàmica als conflictes actuals amb l’espai públic que la que proposa l’actual equip de govern", que valoren com a "basada en la restricció i el control amb càmeres de videovigilància”.

La Seu en Comú veu la cultura com “un pilar fonamental pel desenvolupament social”. El cap de llista, Enric Riu, considera “imprescindible una reorientació pressupostària que doti els equipaments del personal i els recursos suficients perquè donin resposta a les necessitats ciutadanes i esdevinguin veritables motors culturals”. En Comú creu que “la Seu ha de tenir una programació estable, diversa, de qualitat, per a tots els públics i assequible” i es comprometen a “recolzar les iniciatives locals culturals".

C’s vol ajudar a "recuperar l'atractiu del centre històric" tot millorant l'entorn urbà amb ajudes a la rehabilitació, reforma i adaptació dels edificis. L'alcaldable, Carolina Castillejo, planteja establir "bonificacions fiscals als emprenedors per recuperar el comerç", donar suport a les empreses i als autònoms amb una llicència única i "menys burocràcia, per a obrir un negoci sense traves". En aquest àmbit, també es comprometen a pagar als proveïdors en menys de 30 dies.

Vox, en el seu programa estatal, planeja fer una "significativa reducció" del nombre de regidors que escullen els electors a tots els ajuntaments, que seria "d'un 20% com a mínim", i alhora "provocar" que hi hagi menys representants públics "en altres òrgans com ara juntes o comissions de govern". També vol que els consistoris només tinguin un tinent d'alcalde.