Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La campanya 'Revetlles amb precaució' es reforça amb xerrades informatives

La campanya 'Revetlles amb precaució' es reforça amb xerrades informatives

La iniciativa incideix en la responsabilitat dels adults en la utilització de petards L’any passat es van efectuar 38 sortides a l’Alt Pirineu i Aran durant la nit de Sant Joan
Revetlles amb precaució 2010 - Presentació
16/06/2010 18:20

La Direcció General de Protecció Civil del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, ha presentat aquest dimecres a la Seu la campanya ‘Revetlles amb precaució’ a l’Alt Pirineu i Aran. La iniciativa té com a objectiu informar la població sobre l’ús adequat del material pirotècnic. A més, pretén fer una tasca de divulgació de les pautes de seguretat que cal seguir amb l’encesa de les fogueres per tal d’evitar accidents personals i incendis.

El director dels Serveis Territorials del departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació a l'Alt Pirineu i Aran, Àngel Joval, ha remarcat la responsabilitat dels adults en la utilització i la compra de la pirotècnia pels menors. Així mateix, ha explicat que com a novetat de la campanya de sensibilització s'ha fet xerrades als centres escolars per explicar als adolescents i a la gent gran les mesures de precaució. De moment, s’han dut a terme tres conferències a la Seu i se’n faran a Puigcerdà.

Com a novetat de la campanya ‘Revetlles amb precaució’ també destaca enguany la creació d'un còmic que s’ha distribuït pels centres escolars i un clip per a ser passat per les televisions.

Objectiu: menys accidents

En l'àmbit de l'Alt Pirineu i Aran els serveis d'emergència van fer 38 sortides durant la revetlla de Sant Joan del 2009. Àngel Joval ha explicat que durant aquesta nit s'atenen més trucades que una nit “normal” i que s'ha de fer màxima difusió per reduir els accidents.

La comarca pirinenca amb més intervencions durant el 2009 va ser l'Alt Urgell amb quinze sortides per part dels serveis d'emergència, seguida de la Cerdanya amb cinc. A l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà es van fer tres sortides a cada comarca, mentre que a la Val d'Aran es van fer nou sortides d'emergència.

Les principals assistències que s’atenen des dels centres sanitaris són les cremades, les lesions als ulls i a l’oïda i les amputacions. A més, durant la nit de Sant Joan s’incrementa el risc de foc forestal, per l’encesa de les fogueres, i incendis de vegetació o forestals a contenidors o deixalles.

Durant la Revetlla 2010 els Bombers de la Generalitat i els Mossos d’Esquadra reforçaran els efectius amb l’objectiu de minimitzar l’impacte de l’increment de la mobilitat a les carreteres catalanes i garantir la seguretat viària.

Consells sobre els petards i les fogueres

Des de la Direcció General de Protecció Civil, Elisabet Llombart, responsable d'aquest àmbit a l'Alt Pirineu i Aran, ha recomanat que els pares controlin la compra de petards de la classe III, no autoritzats per a menors. També ha indicat que cal no encendre petards dins de casa ni en llocs on hi hagi roba estesa o tendals. Així mateix, ha aconsellat tancar portes i finestres i no guardar-se els petards a les butxaques.

Entre les recomanacions també destaca no llançar coets a menys de 500 metres de zones boscoses; no posar petards dins de totxanes o ampolles; i no tirar els coets amb les mans ni amb la canya trencada.

Pel que fa a les fogueres, el cap de la Regió d’Emergències de Lleida, Jordi Solà, recorda que cal fer-les en llocs que permetin el pas dels vehicles d’emergències, evitar ubicar.-les en zones amb vegetació seca i arbrat, i no encendre-les amb líquids inflamables. Per a les fogueres també cal una autorització prèvia.

Per últim, el director del Servei Regional de l'Agència de Protecció de la Salut a l'Alt Pirineu i Aran, Francesc Juste, també ha remarcat que cal tenir en compte els consells sanitaris en relació amb la conservació i manipulació de les coques de Sant Joan per evitar intoxicacions alimentàries. Així mateix, ha recordat que cal evitar conduir sota els efectes de l'alcohol.