Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La CCMA adopta la denominació 'Alt Pirineu'

La CCMA adopta la denominació 'Alt Pirineu'

TV3 i Catalunya Ràdio l'introdueixen al seu manual d'estil com a nom de referència per esmentar el territori, després de les queixes per l'ús reiterat del terme 'Pirineu de Lleida'
Sessió de control de la CCMA al Parlament
13/03/2017 14:00

TV3, Catalunya Ràdio i la resta de mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) utilitzaran des d'ara de manera preferent la denominació 'Alt Pirineu' per referir-se a l'àmbit territorial que engloba l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell i la Cerdanya. L'ens públic de ràdio i televisió ja ha modificat aquesta setmana passada el seu llibre d'estil en aquest punt, per tal que els professionals que hi treballen l'apliquin en els seus programes, reportatges i informacions.

La decisió la va anunciar aquest divendres la presidenta en funcions del Consell de Govern de la CCMA, Núria Llorach, en el marc de la Comissió de Control al Parlament, en la qual també hi van intervenir el fins ara director de TV3, Jaume Peral, i el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo. La decisió s'ha justificat per la voluntat de prendre com a referència, per esmentar territoris de Catalunya, el vigent Pla Territorial General català i la Llei de Vegueries aprovada al 2010, en comptes de la divisió provincial espanyola de 1833.

La mesura arriba després de les diverses queixes que ha generat a les comarques pirinenques, per part de particulars, entitats i representants de diferents partits polítics, l'ús reiteratiu del terme 'Pirineu de Lleida' -o bé 'Pirineu de Girona'- per referir-se al territori, i que s'havia intensificat darrerament, sobretot en els espais de la previsió del temps. Ara el manual d'estil recollirà la recomanació de fer servir el terme administratiu 'Alt Pirineu' o bé, si cal delimitar les dues parts de les comarques septentrionals, els noms 'Pirineu occidental' i 'Pirineu oriental', els més acceptats tradicionalment a nivell purament geogràfic.

L'alcalde de la Seu d'Urgell i diputat al Parlament per Junts pel Sí, Albert Batalla, s'ha felicitat d'aquesta adaptació en el criteri de la CCMA. Segons Batalla, cal deixar clar a tot el país que "el Pirineu no és de ningú; és de tots". A l'Alt Urgell, el Consell Comarcal va aprovar per unanimitat, el passat 17 de febrer, una moció d’ERC en què se sol·licitava a la Corporació que emprés la nomenclatura 'Alt Pirineu'. S'hi van sumar el PDeCAT i CP (PSC). També s'ha aprovat la mateixa moció al Consell del Pallars Jussà i als ajuntaments de Tremp, Isona i Conca Dellà i Organyà. La mateixa proposta s'havia de debatre aquest dilluns al ple municipal de la Seu, a instàncies també d'ERC, però finalment la moció s'ha retirat després de l'acord pres per la CCMA.