Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Satisfacció per la futura municipalització de la UEC de la Seu

Satisfacció per la futura municipalització de la UEC de la Seu

La CGT Lleida, la Plataforma per una gestió pública de la Unitat d'Escolarització Compartida i la CUP Alt Urgell, indiquen que el traspàs de la gestió es durà a terme a partir del pròxim 30 de juny. Consideren que l'exemple urgellenc és "un cas paradigmàtic"
Petició de municipalització de les UEC de Catalunya
10/04/2020 18:55

El sindicat CGT Lleida, la Plataforma per una gestió pública de la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC) de la Seu d'Urgell i la CUP Alt Urgell han expressat en un comunicat de premsa la seva satisfacció per la futura municipalització de la UEC urgellenca. Els tres col·lectius han assegurat que els tràmits dut a terme des de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell amb el Departament d'Educació han aconseguit el traspàs de la gestió a partir del pròxim 30 de juny, després que se'n qüestionés la direcció d'ASPID.

Així mateix, s'han felicitat per la feina feta i han encoratjat a l'Ajuntament de la capital de l'Alt Urgell a "a ser ferm i garantir la qualitat d’aquest servei públic a partir del proper curs, aspecte que l’alumnat i la ciutat pirinenca es mereix". A més, han afegit que la municipalització del servei és "una necessitat vital per a la millora de la qualitat educativa del sistema educatiu públic català", remarcant que l'exemple de la Seu d’Urgell és "un cas paradigmàtic".

En aquest sentit, la CGT Lleida, la Plataforma i la CUP Alt Urgell, han demanat al Departament d’Educació i al conseller Josep Bargalló, que també es gestionin de forma pública, com es preveu fer a la Seu, totes les UEC catalanes, i que passin a municipalitzar-se de manera directa pel Departament d’Educació, pels consells comarcals o per ajuntaments locals, "assumint la gestió i contractant directament les persones que hi treballaran".

Alhora, han sol·licitat que es garanteixi que, arribats a setembre, i amb l’excusa de la crisi econòmica, "no es retallarà ni una sola UEC". "Ja sabem que els més febles sempre són els que reben primer i que l’educació d’aquest país està mancada de recursos humans i materials per atendre a l’alumnat més desfavorit", lamenten.

Supeses les UEC per la crisi del coronavirus

En el context de crisi sanitària, el Departament d’Ensenyament, arrel de la Resolució SLT/719/2020, de 12 de març i del DECRET LLEI 7/2020, de 17 de març emès per la presidència de la Generalitat, ha decidit suspendre, de manera temporal fins que acabi aquesta situació d’excepcionalitat, els contractes que tenia amb les empreses que gestionen les UEC, com per exemple la Fundació Pere Tarrés, que és una de les que monopolitza aquestes unitats. Aquesta decisió no afectarà als treballadors i treballadores ja que el Departament d’Educació ha garantit pagar-los els sous perquè segueixen fent teletreball, aspecte molt important tenint en compte l'alumnat que atenen.

Aquest servei públic a la Seu d’Urgell està privatitzat i gestionat per l’empresa ASPID. La seva gestió no ha estat exempta de polèmiques, ja que des de la CGT Ensenyament Lleida es va denunciar l’empresa davant inspecció de treball i també de manera pública. "Es van visibilitzar i van sortir a la llum diferents situacions de precarietat en la gestió del servei, tant per la qualitat global que oferien a l’alumnat com per les condicions laborals de les dues persones que hi treballaven", s'assenyala.

En aquest context i per tal de sensibilitzar, informar a la ciutadania va néixer la Plataforma per una Gestió Pública de la UEC de la Seu d’Urgell. La plataforma ha organitzat actes, xerrades i reunions per tal d’explicar la situació de vulnerabilitat que patia el servei públic i va demanar la seva municipalització "immediata" per garantir tant la continuïtat com la qualitat. El tema es va tractar a l’Ajuntament urgellenc a instàncies a una moció que va presentar la CUP Alt Urgell al consistori municipal.

Actualment, serveis externalitzats

Les Unitats d’Escolarització Compartida (UEC) són serveis públics que el Departament d’Ensenyament ha externalitzat mitjançant la gestió privada. "Són un servei públic privatitzat per mitjà del qual s’escolaritza en un espai extern al centre habitual aquell alumnat amb risc d’exclusió social, per tal d’aconseguir que continuï amb la seva preparació acadèmica per l’assoliment de l’ESO", s'explica en el comunicat.