Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La CHE i la Generalitat desencallen els recs de compensació de Rialb

La CHE i la Generalitat desencallen els recs de compensació de Rialb

Els regants demanen ara canvis en la Llei Hidràulica per poder fer front al cost dels treballs
Tractorada a Oliana
11/12/2007 16:45

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i el departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural signaran abans de finals del mes de gener un conveni de col.laboració per a fer possible l’inici dels projectes per a la construcció dels recs de compensació per l’embassament de Rialb a Oliana, Peramola, Bassella i Pinell. L’acord va anunciar-se ahir dilluns després d’una reunió entre el president de la CHE, José Luis Alonso; els alcaldes d’Oliana i Peramola, i una representació dels pagesos de la zona. A la trobada també hi va ser present el vicepresident de Regs de Catalunya, S.A., Ramon Vilalta, i el director general de Desenvolupament Rural del departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Jordi Bertran.

Segons estableix l’acord per finançar els regs compensatoris, ambdues administracions assumirien el 50% del cost dels treballs. En aquest punt, els propietaris dels terrenys ara hauran de negociar amb la Generalitat quina quantitat han d'aportar d'aquest percentatge. El sector agrícola de la zona sol.licita que només hagin de fer front al cost de la distribució del reg a les parcel.les, que representa ja un 25% del finançament total de l’obra.

Fonts del sector agrícola i ramader de la zona han explicat que “tot i que la reunió va ser molt positiva, ja que s’agilitza definitivament el començament dels treballs, ara caldrà canviar la llei hidràulica, que impedeix a la Generalitat assumir el cent per cent del cost de la captació de la xarxa principal”. Així mateix, les mateixes fonts s’han mostrat satisfetes pel fet que els treballs també contemplen els regadius de Bassella i Pinell, al marge esquerre del riu, que en un principi estaven previstos per a una segona fase.

En un altre ordre de coses, la CHE també va anunciar ahir la voluntat de licitar ben aviat les obres per construir el llac de cua del pantà de Rialb, una altra obra compensatòria. Aquesta iniciativa suposarà una inversió superior als 36 milions d’euros finançats íntegrament pel Govern Central. El termini d’execució seria de tres anys. Tot i que no es va donar dates, l’alcalde d’Oliana, Antoni Vilaginés, considera molt positiu el fet que s’hagi desencallat aquest projecte i també el dels regadius. Per Vilaginés, ambdues iniciatives són complementàries, “perquè ajudaran al desenvolupament del territori”. Segons ha comentat Vilaginés: “els recs milloraran el paisatge i el dic de cua se’n beneficiarà turísticament”.

Els projectes de regadiu afecten 790 hectàrees d’Oliana, Peramola i Bassella.