Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'aigua del riu Valira ja ha tornat aquesta tarda al seu aspecte habitual

L'aigua del riu Valira ja ha tornat aquesta tarda al seu aspecte habitual

El Ministeri de Salut d'Andorra ha demanat informació a l’empresa Antea Group, responsable de la investigació sobre la contaminació de l’Aigua d’Arinsal, per tal d’aprofundir en els detalls de la metodologia aplicada
El color de les aigües del riu Valira torna a la normalitat
02/03/2017 20:05

El Ministeri de Salut d'Andorra ha demanat una nota tècnica a l’empresa Antea Group, responsable de la investigació sobre la contaminació de l’Aigua d’Arinsal, per tal d’aprofundir en els detalls de la metodologia aplicada en l’estudi de traçadors que ha causat la coloració del riu Valira. Segons informa el Govern del país veí, el color de l'aigua, que ha estat alterat tota la jornada, s'ha anat normalitzant progressivament.

En relació amb la petició d'informació, l’empresa responsable, ha explicat que el sistema emprat s'ha hagut d'adaptar per assolir els objectius de l’estudi inicial i això ha suposat un augment de les concentracions de colorant, "tenint en compte paràmetres tècnics diversos, com ara l’increment del cabal del riu, que ha augmentat en els darrers dies per la fosa de neu".

El Govern andorrà ha reiterat que ja va informar la setmana passada en roda de premsa de la possibilitat que es produís aquesta coloració, tant de manera interna als diferents cossos especials i serveis d’atenció ciutadana, com a la població en general.

Informació a l'Alt Urgell

Aquest matí de dijous, els serveis tècnics del Govern, seguint els procediments establerts, han comunicat l’estat de la situació de les aigües del riu Valira a les autoritats dels territoris veïns, com ara l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, així com a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i l’Agència Catalana de l’Aigua. El Govern ha agraït l’excel·lent col·laboració que ha rebut "en tot moment" i recorda que els colorants "són innocus tant per a les persones com per al medi natural i es degraden perfectament al medi aquàtic fins a desaparèixer".

Sorpresa

La majoria de veïns de la Seu d'Urgell i d'Andorra han rebut amb sorpresa el fet que les aigües del riu Valira baixessin aquest dijous amb un marcat color verd fluorescent. Els treballs d’investigació s’allargaran durant les properes setmanes però després d'aquesta experiència, apunta el Govern d'Andorra, "ja no s’han d’abocar més colorants i, per tant, no s’hauria de tornar a produir cap nova coloració al riu". Posteriorment, l’empresa contractada podrà analitzar la informació recollida per elaborar l’informe detallat de resultats. Està previst que el document de conclusions es pugui lliurar durant el mes de maig.

Cal recordar que la investigació es fa amb relació a l'episodi de contaminació d'aigua mineral que es va produir ara fa un any a la Font d'Arinsal, i que va afectar més de 2.000 persones de 925 empreses, principalment de l'àrea de Barcelona i de Tarragona, a les quals se'ls subministrava l'aigua potable en cisternes de l'empresa Eden Springs. Això va portar al tancament definitiu de l'activitat de la històrica marca d'aigües andorrana.