Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Comunitat de Treball dels Pirineus referma l'aposta per la cooperació transfronterera

La Comunitat de Treball dels Pirineus referma l'aposta per la cooperació transfronterera

Representants dels vuit territoris implicats han celebrat un consell plenari a Andorra, que en traspassa la presidència a Aquitània. Entre els assistents hi ha hagut Antoni Martí, Alain Rousset, Roger Albinyana, Iñigo Urkullu i Uxue Barkos
Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus (Foto: Govern d'Andorra)
29/10/2015 19:15

El Centre de Congressos d’Andorra la Vella ha acollit aquest dijous els representants dels vuit territoris que conformen el Consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus en el marc del seu 33è Consell Plenari. Després de dos anys de presidència, Andorra traspassa la presidència rotatòria de l'ens a la regió d'Aquitània, qui l'ostentarà durant els dos anys vinents.

La taula ha estat encapçalada pel Ministre d'Afers Exteriors d'Andorra i president sortint de la CTP, Gilbert Saboya; el secretari d'Afers Exteriors i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, Roger Albinyana, el lehendakari basc, Iñigo Urkullu; la presidenta de Navarra, Uxue Barkos; el president del Consell Regional d'Aquitània, Alain Rousset; el president del Govern d'Aragó, Francisco Javier Lambán; la consellera regional del Llenguadoc-Rosselló, Suzanne Delieux, i el vicepresident del Consell Regional de Migdia-Pirineus, Marc Carballido.

Els participants al Plenari han reiterat el seu compromís amb els objectius d'un projecte comú endegat fa ja més de 33 anys que avui exerceix, a nivell europeu, com a actor de primer ordre en matèria de cooperació transfronterera. El cap de Govern, Antoni Martí, ha obert el plenari i s’ha referit a la CTP com “una comunitat que simbolitza a la perfecció el bon veïnatge entre els territoris que formem part d’aquesta regió plena de vida, els Pirineus; una regió que durant segles va ser un territori de frontera i que avui és un territori de cooperació”. Martí també ha reiterat que entendre la CTP és entendre una realitat comuna, i que per aquest motiu s’ha pogut posar sobre la taula problemàtiques i preocupacions comunes per potenciar i dinamitzar els Pirineus.

Gilbert Saboya s’ha referit als dos anys de presidència de la CTP com un moment molt especial que ha coincidit amb l’aproximació a Europa i ha subratllat que participar en la presidència ha estat una oportunitat i una experiència d’extrema utilitat per l’obertura d’Andorra. També ha mostrat el compromís amb la Comunitat més enllà de la presidència, amb la construcció d’un marc jurídic i institucional per poder aplicar polítiques bilaterals amb els territoris que envolten Andorra.

Declaració Comuna de Presidents

Els representants dels vuit territoris membres han signat la Declaració Comuna de Presidents. A través d'aquest document, les autoritats de les comprometen a treballar per superar els reptes, reduir els riscos i desenvolupar els potencials econòmics, ecològics i culturals de l'espai transfronterer. Així, la Declaració recull l'interès dels territoris per reafirmar el paper de la CTP com a impulsora de projectes transfronterers i vol garantir la preservació del medi ambient del territori pirinenc.

El document destaca la importància de l'any 2015 per a la CTP, ja que enguany s'ha aprovat el Programa Interreg V, que articula l’estratègia de cooperació i que n'ha confirmat a la CTP com a Autoritat de Gestió. Amb la signatura de la Declaració Comuna, les autoritats dels vuit territoris assumeixen el seu compromís per garantir la implementació de projectes transfronterers, enfocats en la consecució dels objectius emmarcats en les polítiques europees.

La CTP neix el 1983 amb el suport del Consell d'Europa que aspira a dotar la zona pirinenca d'una estructura de cooperació transfronterera similar a les existents en altres fronteres europees. L’any 2005, la CTP es transforma en un Consorci, entitat jurídica subjecta al dret públic espanyol, que li aporta un nou impuls d'intervenció, especialment en l'àmbit de la gestió de fons i de programes europeus.