Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Comunitat del Rec Gros de Prullans celebra el centenari de la concessió d'aigua

La Comunitat del Rec Gros de Prullans celebra el centenari de la concessió d'aigua

Els veïns han fet un dinar de germanor per commemorar-ho. La infraestructura, que ara es vol canalitzar, ja es va estrenar l'any 1822 i ha estat clau per a la prosperitat del municipi cerdà
Celebració del centenari de la concessió del Rec Gros de Prullans
15/05/2017 19:00

La Comunitat de Regants del Rec Gros, que engloba tots els regants del poble de Prullans, ha celebrat aquest dissabte passat el centenari de la concessió d’aigües, adjudicada per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i que va servir per regular el usos de l’aigua. L'entitat va dur a terme un dinar de germanor, presidit per l'alcalde del municipi cerdà, Albert Maurell. També hi van ser presents els alcaldes de Lles i de Montellà i Martinet. La Generalitat hi va ser representada pel subdirector d'Infraestructures Rurals, Antonio Enjuanes.

L'any 1917 es va regular la concessió, però de fet la infraestructura hidràulica es remunta a ja fa gairebé dos segles. El 1822, dos veïns de Prullans van impulsar la creació d’un rec des del Riu de la Llosa que permetés l’abastiment d’aigua al poble, especialment per a ús agrícola. Tots els veïns es van bolcar en el projecte, que va esdevenir una realitat que va aportar prosperitat al municipi. Aquesta importància encara es pot veure per exemple en les portalades de les cases del poble, la majoria datades d’aquella època.

Aquest rec és un dels més antics de Cerdanya i des del 1822 no ha cessat la seva activitat. El 1999 s'hi va afegir una segona concessió de doble ús: agrícola i industrial. A més a més, l’any 2007 es va inaugurar una minicentral hidroelèctrica, que aporta beneficis econòmics a la Comunitat a través de la venda de kilovats d'electricitat.

Actualment, el Rec Gros de Prullans està submergit en un important projecte d’infraestructura per canalitzar-lo en bona part. D’aquesta manera, es millorarà el regadiu i se'l farà més eficient. S’espera que les obres s’allarguin uns quants mesos, però seran el pas definitiu per modernitzar el regadiu del municipi.

Segons ha explicat Josep Font, president de la Comunitat, "fa especial il·lusió celebrar aquest centenari" perquè "els avis, besavis i revesavis van aconseguir que l’aigua arribés a Prullans" i que el municipi pogués prosperar. Aquest llegat es continua ara amb el desig de "respectar sempre l’aigua, el nostre bé més preuat”.