Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La condició humana centra enguany les Jornades de Teologia del Bisbat d'Urgell

La condició humana centra enguany les Jornades de Teologia del Bisbat d'Urgell

La trobada, aquest dijous i divendres a la Seu, congrega uns 180 inscrits i compta amb les ponències dels doctors Ignasi Boada i Francesc Torralba
Jornades de Teologia 2018 del Bisbat d'Urgell
30/08/2018 13:37

L’arquebisbe d’Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, ha inaugurat aquest dijous a la Sala Sant Domènec de la Seu d'Urgell les Jornades de Teologia 2018, organitzades per la Delegació Diocesana d’Ensenyament del Bisbat. Vives ha celebrat el fet que aquest esdeveniment ja s'apropa als 40 anys ininterromputs d'activitat.

L'edició d’enguany proposa com a tema de debat i reflexió “La condició humana”, a partir de les intervencions del Dr. Ignasi Boada, filòsof i politòleg, professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull (URL); i del Dr. Francesc Torralba, també professor de la URL a més de Director de la Càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d’Urgell i Consultor del Pontifici Consell de la Cultura.

Monsenyor Vives ha donat la benvinguda als 180 inscrits que s’han aplegat a la sala, tot recordant que "l’ésser humà és també, i de manera indestriable, un ésser religiós, per la qual cosa la presència de la religió en els diferents àmbits de la nostra societat, com ara els àmbits cultural i docent, és quelcom perfectament natural". Pel que fa al tema central d'enguany, l’arquebisbe ha fet una breu introducció tot referint-se a l’obra de pensadors del segle XX com són André Malraux (que el 1933 va publicar una novel·la titulada precisament La Condition Humaine) i Hannah Arendt, (amb un assaig del mateix títol en la seva bibliografia, publicat el 1958), per remuntar-se després a la història de la filosofia i concloure que la pregunta per la condició humana "ens ajuda a pensar sobre què és la persona, i sobre la dualitat de l’ésset humà entre matèria i esperit (o ànima) que és la dimensió en la qual es revela el nostre jo transcendent".

Tot seguit, Francesc Torralba ha presentat breument el doctor Boada i ha convidat a "intentar comprendre una mica millor el que originàriament som i quina és la nostra finalitat al món com a éssers humans". Al seu torn, Boada ha presentat una primera ponència, “L’home i la paraula: la història i la naturalesa”, i una segona titulada “L’home i la seva dimensió comunitària i política”. La sessió de treball es reprèn a la tarda amb la tercera ponència de Boada, titulada “De la nostàlgia del llenguatge adàmic al Tractatus de Wittgenstein”. 

Aquest divendres serà el torn del doctor Torralba, que al matí desenvoluparà les ponències “De l’antropologia filosòfica a l’antropologia teològica” i “Les tesis bàsiques de l’antropologia teològica”, i a la tarda clourà les Jornades amb una tercera intervenció titulada “El futur de la condició humana. Qüestions obertes”.