Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Cooperativa Cadí, distingida amb el Premi Nacional Felip Domènech

La Cooperativa Cadí, distingida amb el Premi Nacional Felip Domènech

Unió de Pagesos, organitzador dels guardons, reconeix l'aposta de la firma urgellenca per la ramaderia del Pirineu i per generar-hi activitat econòmica. L'edició d'enguany també premia la trajectòria de l'ex coordinador nacional del sindicat agrari, Pep Riera
Instal·lacions de la Cooperativa Cadí, a la Seu d'Urgell (Imatge: Cadí)
16/10/2020 12:40

La Cooperativa Cadí de la Seu d'Urgell ha estat distingida amb el Premi Nacional Felip Domènech 2020, que concedeix Unió de Pagesos, en reconeixement al seu "compromís amb la pagesia", segons ha manifestat el sindicat agrari.

Els guardonats d'enguany s'han anunciat aquest divendres tot coincidint amb el dia de Sant Galderic -patró dels pagesos catalans- i amb el Dia Mundial de l'Alimentació. Tanmateix, l'acte de lliurament s'ha ajornat a causa de l'actual situació epidemiològica. L'altre premiat d'aquesta edició és l'històric líder sindical Pep Riera.

Des d'UP han destacat el fet que la Cooperativa Lletera del Cadí ha estat "clau en l'economia del Pirineu, en la creació de riquesa i ocupació al territori", i que manté la filosofia de recollir la llet directament a les granges de cada pagès i de manera diària. Actualment compta amb 105 socis ramaders, repartits entre l'Alt Urgell i Cerdanya, i té una plantilla de 120 treballadors. Des de l'organització han recordat que l'activitat de Cadí "ha creat un teixit industrial al seu voltant, genera activitat indirecta entre transportistes, empreses de manteniment, proveïdors de primeres matèries i constructors".

Unió de Pagesos elogia el fet que "una de les característiques de Cadí ha estat l'aposta per la marca pròpia, cosa que ha permès reconèixer el territori en la producció: ja que s'identifica amb la muntanya, la serra del Cadí, la Seu d'Urgell i les valls del Pirineu". Finalment, també destaquen que Cadí s'ha implicat amb el grup que forma l'empresa Llet Nostra, una marca que permet "evitar els intermediaris que s'enduien la major part dels beneficis obtinguts per molts ramaders". Sobre aquesta aposta, el sindicat agrari recorda que els darrers anys la cooperativa ha de "lluitar en un mercat de la llet molt volàtil, on s'ha concentrat la distribució i hi ha una forta competència en derivats lactis dels països de la UE".

El premi, a més a més, coincideix amb el fet que aquest divendres passat, 8 d'octubre, la Cooperativa Cadí va celebrar el seu 105 aniversari.

Pel que fa a Josep Riera i Porta -que va ser coordinador nacional d'Unió de Pagesos entre els anys 1978 i 2000- el guardó vol reconèixer la seva trajectòria, al llarg de la qual "ha demostrat que la lluita col·lectiva i solidària és l'eina més important que té la pagesia". Forjat en la lluita antifranquista, Riera va ser la veu del sindicat durant 22 anys i ha esdevingut un símbol de la defensa de la pagesia i del camp català. També s'ha implicat en diverses lluites sectorials i territorials. L'actual direcció d'UP també en destaca la "gran capacitat i convicció per transmetre el compromís d'aquesta pagesia amb el país". Pep Riera, que ara té 79 anys, segueix al peu del canó i actualment és el coordinador comarcal d'Unió de Pagesos al Maresme.

L'activista ha continuat essent un referent per la pagesia, lluitador i compromès amb els neguits i problemes que ha d'afrontar el sector agrari en la seva diversitat, segons han explicat des de l'organització dels premis. "De paraula oberta i entenedora, ha sabut explicar a la societat les dificultats que envolten una activitat productiva essencial com és l'agrària, però amb una població activa molt reduïda, a més de de transmetre que aquest sector és qui treballa i construeix tots els territoris rurals i agraris del país", detallen.

Els Premis Nacionals Felip Domènech van arrencar el 2016 amb l'objectiu de fer un reconeixement públic cada dos anys a persones i entitats que han destacat en la defensa de la pagesia, de la cultura, del cooperativisme, del país i de les seves llibertats. El jurat està integrat per representants del món acadèmic, del sindicalisme agrari, el cooperativisme, la cultura i l'activisme en la defensa del territori. En les edicions anteriors han estat reconegudes les trajectòries de Martí Boada i L'Olivera Cooperativa (2018) i d'Agustí Villarroya i el Parc Agrari del Baix Llobregat (2016).