Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Cooperativa Cadí edita un llibre sobre Domènec Moliné Nicola

La Cooperativa Cadí edita un llibre sobre Domènec Moliné Nicola

L'autor i fill del protagonista, Enric Moliné, hi desgrana els escrits de qui va ser el president de la companyia entre 1930 i 1980. La presentació és aquest divendres a les 8 del vespre a l'Arxiu Comarcal, i també hi intervindran Jordi Clotet, Julio Quílez, Carles Gascón i Benigne Marquès
'Domènec Moliné Nicola: els seus escrits i la Cooperativa del Cadí'
24/09/2015 09:15

Aquest divendres dia 25, a les 8 del vespre, l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell acollirà la presentació del llibre Domènec Moliné Nicola. Els seus escrits i la Cooperativa del Cadí, d'Enric Moliné Coll. A l’acte intervindran Jordi Clotet, gerent de Cadí SCCL; Julio Quílez, director de l'Arxiu; Carles Gascón Chopo, tècnic de patrimoni del Consell Comarcal de l’Alt Urgell; Benigne Marquès, arxiver diocesà d’Urgell, i Enric Moliné Coll, autor del llibre.

L'obra, editada per la mateixa Cooperativa Cadí, presenta l’evolució personal i professional de Domènec Moliné Nicola (1900-1998), que era fill d’un dels socis fundadors que van iniciar el projecte l'any 1915. El protagonista del llibre va ser director gerent de Cadí entre 1930 i 1980 i pare de Carles Moliné, que també va ser director de l’empresa fins a la seva mort l’any 2011.

Al llarg de 50 anys dedicats al sector lleter, Domènec Moliné va destacar per la seva capacitat de treball, compromís amb la marca i, molt especialment, per la innovació tecnològica i la recerca constant de l’eficiència comercial i industrial.

El seu fill i autor del llibre rememora l'evolució de les instal·lacions tot detallant que “els edificis, grans però gairebé buits quan es va fer càrrec de la direcció, s’ampliaren fins a omplir l’actual rectangle que ocupen en el teixit urbà que ha crescut on abans hi havia horts i prats (...) i la producció i recepció de llet passà de menys de dos mil litres diaris a més de cent mil”. A través de 153 pàgines, Enric Moliné desgrana minuciosament la figura del seu pare a partir dels seus escrits que, des de fa un any, es custodien i conserven a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

Creu de Sant Jordi

L’any 1982, en reconeixement a la seva trajectòria professional, Domènec Moliné Nicola va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi -en la que era la segona edició d'aquesta distinció nacional- conjuntament amb personatges il·lustres del nivell de l’humanista Miquel Batllori, l’escriptora Maria Aurèlia Capmany, l’actor i director teatral Josep Maria Flotats, el metge i escriptor Pedro Laín Entrago, el filòsof i assagista José Luis López Aranguren o l’escultor i col·leccionista Frederic Marès. Un reconeixement que precisament aquest 2015 també ha rebut, com a entitat, la Cooperativa Cadí.