Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La CUP de la Seu rep una resposta positiva dels altres grups municipals a la seva proposta de centre de recerca

La CUP de la Seu rep una resposta positiva dels altres grups municipals a la seva proposta de centre de recerca

La formació es mostra oberta a consensuar la idea d'especialització en la llet i el formatge. També detallen que el document s'estructura en quatre eixos principals: identificació de necessitats locals, fonamentació de motius, desenvolupament del projecte i la seva socialització
Presentació del document sobre la proposta de centre de recerca de la llet i el formatge
30/07/2021 13:20

La CUP de la Seu d'Urgell ha rebut una "resposta positiva" dels altres grups municipals amb representació a l’Ajuntament urgellenc (Junts, ERC i Compromís) pel que fa al document explicatiu del projecte de centre tecnològic i de desenvolupament de la llet i el formatge, segons han assegurat aquest divendres els regidors de la formació, Xènia Antona i Bernat Lavaquiol. El grup municipal vol que aquesta proposta sigui "una alternativa a La Seu Tech City", proposat per l’equip de govern i consensuat amb el vot favorable de 15 dels 17 regidors del consistori. Tot i això, es mostren oberts a treballar la proposta conjuntament amb tota la corporació municipal. En aquest sentit, Antona ha agraït el "feedback" rebut tant per part del govern municipal com del primer grup de l'oposició.

Antona i Lavaquiol han detallat, en roda de premsa, que el document s’estructura en quatre eixos principals: "la identificació de necessitats del territori, la fonamentació dels motius d’aquest projecte, la proposta del centre tecnològic i el procés de socialització de la proposta amb el conjunt de la societat de la comarca i el Pirineu".

En primer lloc, la Candidatura d'Unitat Popular veu "necessari fer una anàlisi de les necessitats socioeconòmiques de la comarca", les quals troba a faltar a la proposta del Hub-Tech City. Entre els indicadors a tenir en compte, esmenten "l’evolució de la població, els usos del sòl, l’evolució de l’ocupació per sectors, el salari i l’èxode juvenil".

El segon punt de la proposta parla dels motius del projecte, amb dos pilars bàsics. D'una banda, "la potenciació dels diversos sectors econòmics de forma conjunta amb la voluntat de crear treballs de qualitat, estables i respectuosos amb l’entorn, i per tant essent un reclam per l'atracció i fixació de talent a la comarca". Això passa, consideren, per "revitalitzar l’agricultura i la ramaderia, eixamplar la producció agroalimentària i impulsar la recerca i la investigació". D’altra banda, justifiquen la petició per "la tradició ramadera i agrícola i, en conseqüència, l’expertesa en l’elaboració de productes làctics i formatges", i posen com a exemple la coneguda Fira de Sant Ermengol, la Cooperativa Cadí, la Cooperativa del Camp i els 10 productors de formatge i productes làctics presents actualment a la comarca.

En tercer lloc, la CUP explica que el centre "tindria diferents branques, com serien la formació en aquest àmbit per a persones que es vulguin iniciar en la elaboració de productes làctics, com també en la investigació i desenvolupament en aquesta temàtica, que les empreses de la zona necessiten per continuar assentant o ampliant tot el producte que actualment desenvolupen". Un dels eixos de treball ha de ser, indiquen, "la formació per transmetre els coneixements dels professionals de la zona a noves fornades de persones que vulguin aprendre i iniciar-se en aquest món del làctic, o bé per millorar-ne els coneixements". L’altra branca ha de ser "la d’investigació per dotar a les empreses existents i les futures d’un punt de referència per desenvolupar noves tècniques de manipulació, nous productes, noves línies de mercat per poder millorar i ser competitius davant la resta d’empreses del sector".

Més enllà, la proposta planteja "desenvolupar moltes branques més de sectors indirectament beneficiats", entre els quals esmenten la ramaderia d’animals productors de llet, el tractament i cultiu dels farratges, noves tecnologies en l’agricultura i la ramaderia (digitalització i agricultura de precisió) i la gestió forestal. Sobre aquest punt, la CUP creu que es parteix "d’una nul·la presència en l’àmbit de l’ensenyament superior a l’àrea pirinenca de la demarcació de Lleida, a excepció dels nous estudis que s’iniciaran aquest proper curs del Grau de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE).

Bernat Lavaquiol ha reiterat que el model en el qual s'han fixat és el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), ubicat a Solsona, "que s’ha convertit en un referent indiscutible en la producció de coneixement a nivell del sector forestal, donant feina a més de 100 treballadores", detalla. En el cas del que proposen a la Seu, Lavaquiol planteja dues formes d’articular-ho: un centre formatiu i de recerca vinculat o adscrit a una universitat ja existent, o bé un centre de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA).

Recerca de recursos

En tot cas, la CUP admet que "caldrà analitzar i valorar la intervenció d’empreses privades ja existents i vinculades al territori, on aquest centre podria reforçar i potenciar el seu vessant d’innovació i recerca". Un altre dels reptes que volen afrontar és l’obtenció dels recursos necessaris per dur-la a terme. En aquest sentit, creuen que hauria de ser "una prioritat per a l’Ajuntament", a banda de "la pressió i les gestions amb el Govern català per tal de prioritzar aquestes inversions, a banda d'intentar optar als fons europeus Next Generation. Finalment, el document exposa "una llarga llista de programes d’estudis a avaluar-ne la viabilitat i potencialitat, des de graus i màsters a programes de doctorats".

De la mà de la proposta pel centre tecnològic, també presentem l’aposta per un obrador públic i comunitari. Consisteix en la creació d’un espai de manipulació i transformació d’aliments, enfocat en aquest cas, al producte làctic. Aquest obrador tindria diferents finalitats: ofertar a productors locals i comarcals d’un espai per la transformació dels seus productes per una futura venda a posteriori; oferir una aula de tast de productes elaborats amb l’objectiu de ser un espai de referència a la regió; ofertar cursos formatius per a joves per tal de transmetre el coneixement entre generacions i una sortida professional. A la vegada, posar a disposició a les persones que vulguin iniciar un negoci propi de transformació lletera, sense haver d’aportar un capital inicial.

La quarta i última part del document és la "socialització", és a dir, els propers passos a realitzar amb els ramaders i productors del sector làctic. Fins avui, s’han realitzat diversos contactes amb aquests per tal d’explicar la proposta i rebre un retorn què ha estat molt positiva i enriquidora. S’ha contactat amb les formatgeries Baridà, Cal Majuba, Serrat Gros, Castell-Llebre, Mas d’Eroles, l’Abadessa, l’Oliva, la Reula i Cadí, però també amb d'altres empreses i entitats com Ecofranch, la Cooperativa del Camp i Unió de Pagesos, a banda d'experts com José Antonio Bonet (exdirector general del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya) i Ignacio Romagosa, director d’Agrotècnio (UdL-IRTA).

Entre les idees que han extret d'aquestes trobades, la formació cupaire n'ha destacat la creació i disseny de nous articles de recerca en aquest àmbit (com ara els que hi ha al sud de França); formar i potenciar professionals vinculats al territori per poder desenvolupar programes formatius, i esdevenir un "viver de formatgeries".