Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La CUP demana a l'Ajuntament de la Seu una comissió d'investigació sobre la Llar de Sant Josep

La CUP demana a l'Ajuntament de la Seu una comissió d'investigació sobre la Llar de Sant Josep

El grup municipal assegura que treballadores del centre els han fet saber possibles "irregularitats en la gestió" pel que fa a la pandèmia, en aspectes com ara el subministrament del material sanitari, la sectorització i l'ús de la mascareta
Llar de Sant Josep de la Seu d'Urgell
03/12/2020 11:05

El grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de la Seu d’Urgell presentarà al proper plenari, el 14 de desembre, una moció en què demanarà al govern municipal la constitució d’una comissió d’investigació per "aclarir la gestió portada a terme a la residència privada Llar de Sant Josep fins l’esclat del brot de COVID-19 a principis de novembre".

En un comunicat, la formació assegura que han detectat, pel testimoni de "diverses treballadores" del centre, diverses possibles "irregularitats en la gestió" i creuen que aquests fets "han de ser de coneixement públic". Per això, demanen la creació de la comissió "perquè treballadores i voluntàries es puguin expressar amb total seguretat". En primer lloc, afirmen que els han fet saber que "al començament de la pandèmia, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i la Fundació Sant Hospital van subministrar material sanitari i de protecció a la residència, però aquest material no va arribar a les treballadores, sinó que les religioses el van distribuir entre les membres de la comunitat religiosa d’aquesta residència i d’altres". Per tant, consideren que "la direcció de la residència no va prendre les mesures de protecció sanitària que calia amb les seves professionals". Sobre aquest punt, hi afegeixen que "els Mossos d’Esquadra van rebre una trucada anònima on es denunciava que les treballadores no tenien els equips de protecció necessària tot i que la residència en disposava gràcies al subministrament de l’ens municipal i l’hospital".

En segon lloc, tot i que en tot moment s’ha negat que s’haguessin fet celebracions religioses amb residents, les denunciants han comunicat a la CUP "que durant el primer confinament, a la primavera, sí que se’n van celebrar", i que "el 7 de novembre, dos dies abans de la detecció del brot que actualment afecta la residència, es va realitzar una litúrgia en celebració del sant de la mare superiora, María Rosario Fernández, sense cap tipus de sectorització en grups bombolla". El grup municipal, en aquest punt, al·ludeix a la valoració feta la setmana passada per Jesús Sánchez, delegat de la conselleria de Salut per a la coordinació als centres socials residencials de Lleida i Alt Pirineu i Aran, que a preguntes del regidor de la CUP Bernat Lavaquiol "va reconèixer que no s’estava realitzant una correcta sectorització dels espais entre unitats de convivència fins l’esclat del brot i la intervenció dels professionals de Salut", segons conclou Lavaquiol.

Finalment, el comunicat afirma que les treballadores amb qui la CUP ha mantingut contacte "han explicat que, fins al dia del brot de novembre i la conseqüent intervenció de la Conselleria de Salut, les monges de la congregació no utilitzaven la mascareta de protecció a l’interior de les instal·lacions". I opinen que "és la mateixa mare superiora i directora de la residència qui no va vetllar per l'obligatorietat de l’ús de la mascareta entre monges i residents", i que aquest ús, apunten "no es va fer obligatori fins a la detecció del brot, el 9 de novembre, amb la intervenció de Salut i els subministrament de material per les institucions".