Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La CUP de la Seu demana mesures per "maximitzar" la seguretat laboral davant el retorn als llocs de treball

La CUP de la Seu demana mesures per "maximitzar" la seguretat laboral davant el retorn als llocs de treball

El grup municipal ho veu necessari per la "irresponsable" decisió del govern espanyol de reprendre l'activitat en molts sectors no essencials. També han presentat noves propostes com ara una exoneració del pagament de les taxes d'aigua, escombraries i vehicles

Polígon industrial de Castellciutat (Foto: Arxiu)
Polígon industrial de Castellciutat (Foto: Arxiu)
16/04/2020 14:25

La CUP de la Seu d'Urgell proposa aplicar noves mesures destinades a "maximitzar la seguretat" de treballadors i treballadores, seguir ajudant gent afectada pels ERTO i oferir ajudes a autònoms i negocis del municipi "que s’han vist obligats a tancar pel Decret d’Estat d’Alarma".

El grup municipal ho considera necessari a causa de "la irresponsable decisió del govern de l’Estat espanyol de reprendre l’activitat productiva en els sectors no essencials", la qual, alerta, "posa en risc la vida dels treballadors i treballadores per beneficiar els grans poders econòmics".

Pel que fa a la seguretat en l’entorn laboral, la CUP proposa posar en marxa inspeccions als centres de treball per aconsellar i orientar sobre les mesures de seguretat que s’han de prendre pel que fa a distanciament laboral i materials de protecció. I paral·lelament, "si s'escau, denunciar a inspecció de treball aquelles empreses que no compleixen amb els requisits de seguretat, higiene i material necessari per fer front al COVID-19 tot i haver estar advertides".

Quant a les ajudes a treballadors i autònoms, la formació encapçalada per Xènia Antona ha demanat fer un llistat d’empreses de la Seu i l’Alt Urgell que han fet un ERTO i oferir línies d’ajuda municipals per complementar el sou dels treballadors i treballadores. També proposen novament oferir assessorament, des de l’Àrea de Promoció Econòmica, sobre les línies d’ajuts decretades des dels governs estatal, autonòmic i municipal per a autònoms afectats pel Decret d’Estat d’Alarma i les seves diverses pròrrogues. En la mateixa línia, volen que es creï un punt d’assessorament laboral i sindical "per donar resposta a tots els dubtes de les treballadores afectades per Expedients de Regulació, acomiadaments o aturades forçades de la seva tasca laboral, amb especial atenció per a  treballadors transfronterers i autònoms".

De cara al comerç, la CUP proposa una bonificació en el pagament de l’IBI per tal de realitzar una moratòria en el pagament dels lloguers comercials forçats a no poder obrir a causa del Decret d'Estat d’Alarma. En aquest sentit, asseguren que, "tot i que el govern municipal ja ha descartat en diverses ocasions aquesta proposta, ERC ha proposat actuacions com aquesta en diversos ajuntaments com el de Barcelona, en el qual la bonificació de l’IBI seria del 40% per a aquells propietaris que perdonin el lloguer dels comerços".

Alhora, la formació anticapitalista vol que "l’Ajuntament faci de mediador i estimulador d’aquesta moratòria, a falta d’ajudes governamentals cap a les botigues en aquesta situació". En el comunicat detallen que "arreu del país, són arquitectes qui a títol individual estan fent aquesta mediació, però cal que el govern municipal assumeixi aquestes tasca per evitar un tancament massiu del maldat comerç de proximitat de la Seu". Finalment, en el mateix àmbit, proposen tres mesures d'exoneració en el pagament de la part proporcional d'impostos: en el quadrimestre de la quota fixa d’aigua potable (aplicable també al primer tram de consum, fins a 16m3); en el quadrimestre de la taxa de recollida d'escombraries, tant a habitatges com a locals comercials tancats a causa del confinament; i en el la part proporcional de l’any sota l’estat d’alarma de l’Impost de Vehicles de Tracció Motora (IVTM), a empreses i autònoms afectats pel tancament.

Mostrar formulari de contacte