Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La CUP dóna suport a l'aprovació dels Pressupostos 2021 de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell

La CUP dóna suport a l'aprovació dels Pressupostos 2021 de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell

El grup municipal valora positivament la partida per a l'adquisició d'habitatge per a ús social i la previsió que la nova residència sigui pública. Tot i això, discrepen d'alguns punts dels comptes, com ara els acords amb privats per posar pisos a lloguer i els comptes d'HIULS
Roda de premsa de la Xènia Antona i Bernat Lavaquiol
21/12/2020 13:20

La CUP de la Seu d'Urgell votarà a favor del projecte de Pressupostos de l'Ajuntament de la Seu per a l'any 2021, segons ha anunciat aquest dilluns al matí, poques hores abans que el ple municipal d'aquest mes de desembre debati aquest punt. Així, per primera vegada en molts anys els comptes municipals tiraran endavant per unanimitat, després que el primer grup de l'oposició, Compromís, ja va anunciar divendres passat que també se sumaria al consens amb l'equip de govern.

La portaveu de la CUP, Xènia Antona, ha manifestat que per arribar a acords sobre els pressupostos tenien "dos pilars bàsics: l'habitatge públic social i els pisos o residències de gestió pública", tal com han exposat a les mocions que presenten al ple d'aquest mes, relatives a la petició que la Seu sigui declarada "àrea d'habitatge tens" i a que s'investigui el brot de coronavirus a la Llar de Sant Josep. Antona creu que "en aquests punts s'ha pogut arribar a un mínim d'acord". D'una banda, s'hi ha inclòs una partida de 250.000 euros per a la compra d'habitatge social de titularitat municipal. La CUP creu que aquesta quantitat "encara no és suficient", però que per "és millor poder tenir accés a aquests diners que no disposar-ne", tenint en compte que si no s'arribava a un acord amb l'equip de govern aquesta partida no s'hauria incorporat. La formació anticapitalista havia proposat adquirir pisos i rehabilitar-los per posar-los a disposició del parc d'habitatge públic, amb una partida inicial de 500.000 euros i prioritzant el centre històric. Antona ha reiterat que consideren que augmentar l'oferta d'habitatge públic és ara mateix una de les principals demandes veïnals.

El grup municipal ha matisat que hi ha d'altres partides del pressupost amb els quals no hi estan d'acord o fins i tot i estan en contra, però que en conjunt hi donaran suport per la incorporació d'aquests punts. És el cas de l'adquisició de dos immobles a la zona de la Ciutadella per a destinar-los a ús públic, amb una inversió de 190.000 euros. La CUP considera que aquesta ubicació fa necessari disposar de transport privat i que "per tant no pot ser considerat com a habitatge social". Alhora, es mostren novament en contra de destinar diners públics a acords amb propietaris privats per incorporar pisos a l'oferta de lloguer. En la mateixa línia, els dos regidors de la formació votaran en contra específicament del pressupost de la societat municipal HIULS.

D'altra banda, Bernat Lavaquiol ha assegurat que "gràcies a la pressió durant les negociacions" s'ha aconseguit incorporar una partida de 500.000 euros de cara a la futura residència i que també han rebut el compromís per escrit que el nou equipament "serà de titularitat 100% pública i de gestió 100% pública", tal com havien demanat en mocions presentades els mesos anteriors.

Lavaquiol també ha esmentat els acords pel que fa qüestions com ara la contractació d'educadors de carrer, l'ampliació dels horts socials, l'estudi sobre la municipalització de la zona blava, les aportacions al Banc d'Aliments per "garantir una alimentació equilibrada", i "incorporar una perspectiva feminista" a l'urbanisme i els espais públics, juntament amb nous mecanismes per als Pressupostos Participatius. El regidor conclou que no són els pressupostos que la CUP voldria, però que s'hi ha incorporat punts amb els quals hi estan d'acord en aspectes com ara l'habitatge i la residència.