Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La CUP, en contra de la candidatura de Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona

La CUP, en contra de la candidatura de Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona

La formació rebutja el projecte per "manca de transparència" i exigeix un referèndum vinculant al territori. També volen que s'aturi l'ampliació de Coll de Pal i el desdoblament de la carretera C-16
Presentació de la campanya de la CUP 'Stop JJOO'
08/05/2019 14:05

La CUP ha presentat aquest dimecres la campanya 'Stop JJOO', amb la qual volen explicitar el seu rebuig a l'actual projecte de candidatura Pirineus-Barcelona per als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. Membres de la formació anticapitalista tant de l'Alt Pirineu com de Barcelona, juntament amb representants d'Arran i Endavant, han donat a conèixer aquest posicionament en un acte conjunt al parc del Cadí, a la Seu d'Urgell, a les portes de l'inici de la campanya per a les eleccions municipals.

Entre els participants a la presentació hi ha hagut la cap de llista de la CUP a la Seu d'Urgell, Xènia Antona; l'actual regidor urgellenc Pau Lozano i la portaveu cupaire a l'Ajuntament de Barcelona, Eulàlia Reguant. Entre d'altres punts, la CUP exigeix a la candidatura olímpica "transparència", perquè consideren que fins ara s'ha portat amb "silenci i secretisme absolut", i reclamen que "es facin públiques quines infraestructures es preveuen construir amb motiu dels Jocs, quines inversions hi ha programades, quin pressupost públic s'hi destinarà i d'on es trauran aquests recursos". Alhora, volen que se celebri un "referèndum vinculant" perquè la població del Pirineu decideixi "si vol o no els Jocs Olímpics d'Hivern", precedit per "un debat públic i transparent on s'exposin tots els pros i contres".

A més a més, dins d'aquesta campanya la CUP exigeix la "paralització immediata" de l'acord entre l'estació de La Molina i l'Ajuntament de Bagà per a la potenciació del sector esquiable de Coll de Pal. Eulàlia Reguant considera que aquest projecte s'ha iniciat sense tots els permisos necessaris i creu que "ja forma part de les obres d'aquesta candidatura", malgrat que en aquest sector de La Molina no s'hi fa mai cap competició d'esquí, atès que l'estació ja compta amb els estadis de la Comella, Roc Blanc, Torrent Negre i Alabaus. La formació anticapitalista també vol que s'aturi el projecte de desdoblament de la C-16 entre Berga i Bagà -amb el qual la Generalitat pretén solucionar les cues que es generen en aquest tram els caps de setmana- i aprovar una "moratòria fins que aquests projectes no s'hagin aprovat en referèndum".

Segons la formació de l'Esquerra Independentista, "el model socioeconòmic i territorial del Pirineu, impulsat per les institucions les últimes dècades, es basa en l'especulació i el monocultiu del turisme vinculat a la neu", i creuen que està "esgotat", perquè consideren que "aboca" el Pirineu a "convertir-se en un parc temàtic d'esbarjo de la capital", basat "en la precarietat i la temporalitat extremes, despoblament rural, envelliment de la població, una economia fragmentada i sense oportunitats reals" i que "centra les inversions en les necessitats dels turistes i no de les veïnes".

Entre d'altres mancances, esmenten "la manca de serveis públics i d'inversions realment necessàries i útils que permetin viure al Pirineu", alhora que consideren que "es destinen desenes de milions a projectes aliens" als interessos de la població. A més a més, opinen que "el canvi climàtic farà inviable la pràctica totalitat de les estacions d'esquí a mitjà termini". Per tot plegat, expressen la seva "oposició als Jocs d'Hivern" i asseguren que treballaran per "plantar-hi cara".

Aquesta darrera legislatura, bona part de les institucions de l'Alt Pirineu que s'haurien d'implicar en uns Jocs d'Hivern han expressat públicament el seu suport a presentar la candidatura. És el cas, entre d'altres, dels ajuntaments de Puigcerdà, Alp, Vielha i la Seu d'Urgell (on hi han donat el vistiplau tots els grups tret de la CUP), juntament amb els consells comarcals de la Cerdanya i l'Alt Urgell i el Conselh Generau d'Aran. També s'hi han mostrat a favor l'Associació d'Estacions d'Esquí i Muntanya, la Mancomunitat d'Estacions d'Esquí Nòrdic (Tot Nòrdic) i les estacions del Grup FGC. Alhora, els consells comarcals del Pallars Sobirà i de l'Alta Ribagorça han demanat que no se'ls deixi fora del projecte, i fins i tot han mostrat la seva predisposició a col·laborar-hi les estacions de Font-romeu i els Angles, a Catalunya Nord.