Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La CUP exigeix crear un grup de treball per municipalitzar la UEC de la Seu

La CUP exigeix crear un grup de treball per municipalitzar la UEC de la Seu

Xènia Antona creu que ASPID ha tornat a incomplir els seus compromisos i demana que es comenci a preparar una alternativa. Paral·lelament, reclamen la creació d'una Taula per a l'Emergència Social
Roda de premsa del grup municipal de la CUP a la Seu
29/07/2019 14:30

El grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell reclama crear un grup de treball de cara a arribar a la municipalització de la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC) de la ciutat. La portaveu del partit, Xènia Antona, ha justificat en roda de premsa aquesta petició perquè, assegura, "l’empresa ASPID ha incomplert de manera reiterada els contractes i acords arribats amb l’Ajuntament i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat" i que "l’últim incompliment ha estat l’acomiadament d’una treballadora el passat 30 de juny de 2019", que considera que "significa l'incompliment, d'una banda, del contracte amb Ensenyament i, de l'altra, dels acords amb l’Ajuntament".

La CUP "exigeix" a l'equip de govern crear aquest grup per "estudiar experiències semblants en d'altres municipis i les alternatives legals i administratives per portar aquesta reclamació de les treballadores a terme". En aquest sentit, la formació anticapitalista apunta que un dels acords a què es va arribar l'11 de juliol passat, en una reunió entre membres de les forces polítiques de l’Ajuntament i del Departament d’Ensenyament, va ser l'establiment d'aquest òrgan per estudiar alternatives a la situació actual.

Antona creu que en "prescindir d’una educadora", ASPID ha incomplert el projecte amb el qual va guanyar el concurs públic convocat pel Departament d'Ensenyament, "en el qual consta una plantilla de 2 educadores i 1 tallerista". També consideren incomplerts els compromisos amb l’Ajuntament, "perquè ASPID es va comprometre el passat gener de 2019 a no prendre cap represàlia contra els treballadors després de la denúncia de CGT i la Plataforma per la Municipalització de la UEC".

El desembre de 2018, l’empresa va ser denunciada pel sindicat CGT per incomplir els mínims contractuals establerts amb l’administració pel que fa a espais, professionals i material escolar. Després de la denúncia, i arran de la pressió de la Plataforma per la Municipalització de la UEC, l’empresa es va comprometre, a banda de no prendre represàlies, a mantenir la ràtio de professionals, dotar el servei de recursos suficients i destinar l’espai exclusivament a la Unitat d'Escolarització Compartida i no a altres funcions. Paral·lelament, també el desembre passat, el ple de l’Ajuntament va rebutjat la proposta de municipalització, redactada per la Plataforma creada amb aquest objectiu i presentada per la CUP, tot i que va aprovar una moció alternativa en què s'instava ASPID a resoldre les mancances denunciades. Xènia Antona considera que, després dels darrers fets, "s’ha acabat el temps per segones oportunitats" i "cal rescindir el contracte i preparar la municipalització".

Taula per a l'Emergència Social

D'altra banda, la CUP també vol que es creï una Taula per a l'Emergència Social. El grup municipal proposa aquest òrgan com a alternativa a la previsió de crear la Taula del Tercer Sector, mesura que es va acordar al darrer ple del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació i que el grup de Compromís ja ha reclamat aquest mes mateix que es posi en marxa.

La proposta de l'equip de govern és la d’integrar aquesta taula dins del Consell Municipal i incloure ONGs a nivell local. La CUP, en canvi, opina que "el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació no és l’espai on integrar aquesta Taula, sinó que hauria d’anar vinculada a l’àrea d’Atenció a les Persones de l’Ajuntament de la Seu i amb la partida pressupostària adequada". En aquest sentit, consideren que aquesta nova taula "ha de ser un espai de debat, coordinació i acció per resoldre els problemes socioeconòmics de la població més vulnerable i garantir els drets bàsics" i, "per tant, no encarar-ho amb una concepció de solidaritat sinó de garantir condicions de vida digne de les persones". Per això, creuen que, en comptes de Taula del Tercer Sector, caldria anomenar-la Taula d'Emergència Social, perquè "les àrees en què cal intervenir són habitatge, alimentació i educació".

A més a més, la CUP reclama "que aquest espai aglutini entitats socials que treballen en els diversos àmbits socials", encara que no disposin de NIF, perquè creuen que aquests grups "són un bon indicador i coneixedor de la realitat de la ciutat". L’objectiu, afirmen, és "fer front de manera efectiva i coordinada als casos de greus necessitats i vulneració de drets socials bàsics que es produeixen al municipi, com per exemple desnonaments, talls de llum i necessitats alimentàries".