Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La CUP fa una lectura crítica del procés dels pressupostos participatius a la Seu

La CUP fa una lectura crítica del procés dels pressupostos participatius a la Seu

Proposa l'elaboració d'un pla de participació transversal que garanteixi el dret dels ciutadans a prendre part en la política municipal Fonts de l'equip de govern subratllen la transparència del procediment i recorden la feina feta per estimular la implicació dels veïns en temes rellevants

Ajuntament de la Seu d'Urgell
Ajuntament de la Seu d'Urgell
24/04/2015 18:58

La CUP ha qüestionat aquest divendres el procés participatiu dut a terme enguany per decidir una partida dels pressupostos municipals de la Seu d'Urgell. La formació indica que malgrat la seva aposta pels mecanismes de democràcia participativa perquè la política "la faci el poble i per al poble", aquest tipus d'iniciativa, "a priori interessant", és "molt complexa" i requereix "un treball sistemàtic previ i prolongat amb el teixit ciutadà".

La CUP creu que en el procediment no s'han respectat les garanties necessàries, tenint en compte "la clara vocació de política d'aparador amb fins electoralistes, amb mancances al llarg de tot el seu desenvolupament, fins a culminar amb una minsa participació, que no ha arribat ni al 3% del total de ciutadans amb dret a dir-hi la seva".

A més, el col.lectiu considera desproporcionada la factura de 7.000 euros destinada a dur a terme les diverses fases. "A excepció del cost material, la resta de recursos que s'han utilitzat eren propis de l'Ajuntament i, en conseqüència, no era necessari fer una despesa superior al cost de més de la meitat de les propostes finalment posades a votació", s'indica en un comunicat.

La CUP també critica "l'opacitat", amb una simple presentació "tècnica" com a única informació a la ciutadania. Així mateix, lamenta que no s'hagi garantit una fiscalització ciutadana i que no s'hagi facilitat que els ciutadans i les entitats proposants poguessin exposar i obrir a debat el perquè de les seves propostes.

Finalment, el partit considera que el procediment de presentació i validació, que s'ha estructurat com una "carta als reis", no ha estat el més adequat. "En lloc de posar els serveis tècnics com factor enriquidor i de suport a la ciutadania i entitats per dotar de sentit i fer viables les seves propostes, se'ls ha posat com a topall provocant que menys d'un 30% de les iniciatives entrades passessin a la fase de votació", detalla la nota de premsa.

Pla de participació transversal

La CUP assenyala que la baixa participació demostra que "ciutadania no pot ser emprada de manera barroera i amb finalitats electoralistes" i que, de cara a la nova legislatura, és necessari "obrir un debat serè, sencer i sincer sobre la participació ciutadana, que permeti, des de la corresponsabilitat amb la societat civil, el desplegament de mesures efectives de promoció de la democràcia participativa".

En aquest sentit, la CUP aposta per treballar en l'elaboració d'un pla de participació transversal, que culmini en les modificacions oportunes en el ROM i en l'elaboració d'un reglament que posi sobre el paper els drets de les urgellenques i urgellencs a l'hora d'exercir el seu dret d'iniciativa política, participació i control de la gestió.

Transparència i mostra d'obertura a la ciutadania

Fonts de l'equip de govern de l'Ajuntament de la Seu han rebutjat les crítiques de la CUP al procés de pressupostos participatius i han remarcat que tot el procediment s'ha dut a terme "amb la màxima transparència", tant en l'explicació com en el desenvolupament. Pel que fa al sistema de propostes i valoració tècnica, se subratlla que els projectes proposats han estat exposats a la ciutadania a través del web del consistori, a més de presentar-se la iniciativa de forma pública, en un acte al qual també van assistir membres de la Candidatura d'Unitat Popular.

Les mateixes fonts recorden que les votacions per decidir en què invertir una partida dels pressupostos municipals són "la culminació d'una legislatura en què s'ha estimulat la participació dels urgellencs i urgellenques a través de diverses iniciatives, com ara reunions periòdiques amb les entitats, la constitució de la taula de comerç i la taula empresarial, el Consell Municipal d'Infants i el Consell Municipal de Joves". També es recorda l'esforç per fer més participativa la Festa Major, copsant opinions a través d'enquestes o creant la Coordinadora de Casetes.

Mostrar formulari de contacte