Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La CUP presenta el programa i la llista per a les eleccions municipals de la Seu

La CUP presenta el programa i la llista per a les eleccions municipals de la Seu

Xènia Antona encapçala la candidatura, que també té Bernat Lavaquiol, Virgínia Álvarez i Pau Lozano als primers llocs. Entre les seves principals propostes hi ha garantir el dret a l'habitatge, defensar els drets bàsics i revitalitzar el centre històric
15/04/2019 18:10

La CUP de la Seu d'Urgell ha donat a conèixer públicament la totalitat de la seva llista per a les eleccions municipals del 26 de maig vinent, que tindrà com a candidata a l'alcaldia l'ambientòloga i comerciant Xènia Antona. També es va explicar els 15 punts principals del programa amb el qual concorren als comicis. La presentació es va fer aquest dissabte, dia 13, a la plaça de Joan Sansa.

La CUP enfocarà la campanya amb el lema 'La Seu valenta' i amb la proposta d'"impulsar una alternativa socioeconòmica que posi al centre la vida dels veïns i veïnes", cosa que, detallen, "implica treure del centre els beneficis d'uns pocs, posar de forma prioritària els recursos en polítiques socials i no en apostes que massa cops són un traspàs de diners de mans públiques a privades". En aquest sentit, la formació de l'esquerra independentista considera que "fa anys que es veu l'esgotament del model socioeconòmic del totxo, la neu i el turisme" i que "els efectes de la crisi capitalista s'han consolidat" en forma de "precarietat, sous baixos, habitatges cars, degradació de la sanitat pública o manca d'equipaments".

El primer punt que la CUP esmenta en el seu programa és "garantir el dret a l'habitatge" mitjançant una ordenança contra els pisos buits i "la lluita contra l'especulació". Seguidament, proposen "defensar els drets bàsics" com ara la cistella bàsica d'alimentació, la sanitat, el transport sanitari i l'atenció en casos d'emergència social. També proposen "revitalitzar el centre històric" mitjançant un pla per fer-hi habitatge social, crear "una Regidoria feminista i d'alliberament LGTBI", un sistema sanitari "100% públic", municipalitzar la Unitat d'Escolarització Compartida i fer una consulta ciutadana sobre la candidatura de Jocs Olímpics d'Hivern, un projecte que rebutgen perquè creuen que generaria "precarietat, destrucció i temporalitat".

La CUP també vol construir una residència municipal de gent gran, crear un casal de joves "autogestionat", redefinir el funcionament del Centre Cultural Les Monges, impulsar la creació d'una Universitat del Pirineu que inclogui el Centre Tecnològic de la Llet i el Formatge; construir una piscina coberta i un rocòdrom; fomentar el teixit social, organitzar la Vegueria de l'Alt Pirineu i "construir els Països Catalans" des de l'àmbit local. Els punts del programa s'han decidit en base a les assemblees organitzades els darrers mesos.

Candidats i candidates de la CUP

Pel que fa als integrants de la llista, al costat de Xènia Antona Vilarmau, el número 2 serà l'enginyer forestal i agrònom Bernat Lavaquiol Colell, implicat des de fa anys en moviments socials de la Seu. En el número 3 hi ha l'auxiliar d'infermeria Virgínia Álvarez Sola. El portaveu de la CUP a l'Ajuntament aquesta legislatura, el farmacèutic Pau Lozano, anirà de número 4, seguit de la mestra Anna Hernández Sala (5) i del professor Víctor Todó Bañuls (6).

La candidata número 7 serà Sílvia Manresa Arraut, graduada en Belles Arts. Al número 8 hi ha Pere Cortés Manyanic, enginyer de telecomunicacions; al 9, Maria Bastida Betriu, estudiant d'Estudis Literaris; al 10, Basilio Sanz Soler, bomber jubilat; a l'11, Adriana Tàpies Ferrer, enginyera d'edificació; al 12, Dídac Laínez Moreno, estudiant de batxillerat; i al 13, Sara Baltrons Coca, geòloga. Tancant la llista, hi ha Ernest Prieto Aràjol, tècnic de depuració d'aigües residuals (14); Maria Vidal Lamolla, estudiant de batxillerat (15); Èric Luque Niño, tècnic mecànic industrial (16), i Sònia Mataró Sopena, educadora social (17). També hi figuren, com a suplents, Josep Maria Galabert Pujol, treballador de la UPC; Maria Tarrés Codina, graduada en Belles Arts; i Pol Vidal Lamolla, estudiant d'Enginyeria Química.

  • Presentació de la candidatura i el programa de la CUP a les eleccions municipals de la Seu
  • Imatge de grup de la llista de la CUP a les municipals de la Seu